Вече сте взели решение за покупка на имот и започвате да търсите максимално оптимален вариант за инвестицията си в него? Имате възможност да вложите определена спестена сума в покупката си, но тя не ви достига. Тогава със сигурност ще се нуждаете и от ипотечен кредит. Важно е да се ориентирате малко по-подробно колко голяма помощ можете да откриете в лицето на такъв. Започвате да проучвате и да се запознавате с повече информация по темата, за да можете да изберете най-точният за вас вариант. 

Това, което би ви помогнало много да се ориентирате за различните параметри на финансиране, е жилищен кредит калкулатор. Ще откриете няколко варианта на такъв и по този начин можете да изберете най-подходящият за вашите нужди. Така ще имате възможност да получите изчисления на параметрите, които има как да постигнете за финансиране на избраните от вас къща или апартамент. Основните два вида калкулатор ви предоставят опция да зададете различни данни и да получите изчисление за месечна вноска или за максимална цена на имот, според добавената от вас информация. Освен това има и допълнителни варианти за калкулатор, като например за изчисление на всички данъци и такси за планираната покупка.

Видове кредитни калкулатори и как да изчислим жилищен кредит?

Източник на изображение: pexels.com

Жилищен кредит калкулатор за месечна вноска

Тук за начало задавате предпочитания от вас общ размер на кредита. Също така добавяте и желанието си за срок на кредита. Нужно е да изберете и лихвен процент. На базата на тези параметри ще получите месечната вноска, която ще трябва да плащате. След това можете, чрез съответния жилищен кредит калкулатор, да променяте трите зададени параметъра и съответно да ги оптимизирате така, че месечната вноска да стане най-подходяща за вас. Например имате опция да прецените дали да удължите малко срока на кредита и да изплащате избраната месечна такса малко по-дълго за възможност за по-голям кредит. А също можете и да увеличите месечната си такса за по-бързо изплащане на вече зададената сума за финансиране. Тук е чудесно, че имате вариант да разгледате и примерен погасителен план по години и да се ориентирате много лесно за главницата, лихвата, общото платено и оставащото по кредита за всяка година от него.

Жилищен кредит калкулатор за максимална цена на имот

Другият основен вид жилищен кредит калкулатор ви предоставя възможност да получите сума за максималната цена на къща или апартамент, избрани от вас. Тук първо трябва да добавите желаната месечна вноска, която можете да отделите за изплащане на кредит за имоти. След това ще е нужно да изберете и сума за самоучастие, за да се вземе и тя предвид при изчислението на пълната цена на имота. Разбира се ще трябва да зададете и срок за кредита, който предпочитате, а също и желан лихвен процент за него. Тук отново имате възможност да променяте всички параметри, които вече сте задали, така че да постигнете оптимална максимална цена за вашето избрано жилище, като същевременно в точен за вас баланс с всички зададени параметри. Например дали има как да качите малко самоучастието си или склонни ли сте на друг лихвен процент.

Жилищен кредит калкулатор за данъци и такси

Освен основните два типа калкулатори, които ви помагат да изчислите цялостния си кредит, има и допълнителни такива. В случая например можете да получите изчисление на всички допълнителни данъци и такси, които ще се изискват за купуването на апартамент или къща от вас. Така, освен информацията за ипотечен кредит, ще можете да получите и представа какви ще са допълнителните ви разходи за реализирането на покупката. В случая задавате цена на имота, размер на кредита, местоположение на апартамента или къщата и вид ипотека. Калкулаторът ще изчисли за вас общата сума на всички данъци и такси и освен това ще ви покаже разбивка с детайли за всяко едно от тях. Например нотариална такса за законна ипотека или пък данък при придобиване на имущество.