Всяка година на пазара дебютират хиляди нови предложения за увлекателни игри и играчки за деца. И въпреки това любим избор на малчуганите и на техните родители остават всички разновидности на детските пъзели.

Дървени, хартиени, 3D, с дръжки към всяка частица, в различни форми и цветове – разнообразието е огромно. Но в основата си всички пъзели си приличат по това, че предоставят възможност на децата да се учат, докато се забавляват. 

Още от най-ранна възраст малчуганите могат да се възползват от ползите от реденето на красиви картини частица по частица. А с всяка година този тип игри подпомагат развитието на детския интелект по нови начини. 

Какво прави пъзелите така полезни и как те помагат на децата – днес си поставяме за цел да разкажем всички подробности. 

Да стимулираме развитието на фината моторика и координацията

Работите ли днес върху фините двигателни умения на детето, един ден вложените усилия ще се отразят върху уменията за рисуване, красиво писане и свирене на музикални инструменти. За тази цел особено полезни са детските пъзели. 

Ползите от играта с пъзели в ранното детство

Именно с тях по забавен начин детето развива двигателните умения на ръцете си и подобрява своята координация при извършването на прецизни действия. С течение на времето и след множество решени пъзели ще забележите позитивна промяна в начина, по който детето държи и поставя частите от пъзела, а не след дълго това ще се отрази и върху всички други дейности, които изискват вниманието на малчугана.

Да поработим за по-добра концентрация и памет

Отдавна гледаме на пъзелите като на ефективна тренировка за мозъка, но днес знаем и защо те са толкова подходящи за тази цел. Проучванията показват, че реденето на пъзели стимулира едновременно няколко части на мозъка. Процесът изисква както логика, така и творческо мислене, а дори и добра памет.

За да приложи всички тези умения, детето трябва активно да ангажира мислите си и концентрацията му да е насочена в една и съща посока за достатъчно дълго време. 

При повторно нареждане на един и същи пъзел пък вече протичат нови процеси, които помагат за подобряването на паметта на детето. 

Ако искате да обърнете повече внимание на дейностите за развиване на паметта и на зрителните способности, потърсете решението сред множеството пъзели, разработени на базата на асоциации. При тях детето трябва не само да свърже едната част от пъзела с другата, но и да открие парчетата, които си приличат. 

Ползите от играта с пъзели в ранното детство

Да научим думичките и цифрите с пъзели 

Пъзелите са един от най-ефективните начини, по които децата могат да научат онези думи, които служат за по-лесно ориентиране в пространството като „под“, „над“, „до“, „отдясно“, „отляво“ и други. Затова, когато най-малкият член на семейството си играе с нов пъзел, помогнете му да го нареди, като през цялото време обсъждайте какво правите заедно – къде намира мястото си тази частица и къде трябва да отиде другата. 

Разработени са вече и множество пъзели, при които различните части са обвързани с номера. С тях децата не само се забавляват, но и учат по-лесно да броят и да познават цифрите. 

Ползите от играта с пъзели в ранното детство

Да се научим да контролираме емоциите си 

Реденето на пъзел е процес, който има много ясно дефинирано начало и край. И за разлика от всички останали игри, с които детето може да се ангажира, ако нещо не е направено правилно или остане недовършено, това лесно си проличава върху крайния резултат. Затова и реденето на пъзели е предпоставка за проява на множество силни емоции. 

Ако малчуганът не успее да открие правилния начин, по който да сглоби пъзела, той бързо започва да се притеснява, а дори и да се ядосва. Ролята на родителя в такъв момент е да помогне за разрешаването на проблема и да научи детето да контролира емоциите си по-успешно. 

Да бъдем по-уверени

Когато всички неща са свършени и детето е преминало през целия процес на нареждането на пъзела, идва моментът, който предоставя чувство за удовлетворение. А веднага след него идва и приливът на самоувереност от добре свършената работа. 

Особено в случаите, в които детето е успяло да нареди пъзела собственоръчно, това преживяване се нарежда сред малките, но значими постижения в живота на малчуганите. 

Използвайте момента да поощрите детето – моменти като тези заемат голяма роля от развитието му и формирането на самоувереността му за цял живот.

Ползите от играта с пъзели в ранното детство

Пъзелите, с които децата си играят, постоянно ще се променят, но ползите от реденето им се запазват еднакви във всеки случай. Изберете най-подходящия за малчугана вкъщи и му позволете да се доближи стъпка по-близко до своето успешно бъдеще.