Финансовата интелигентност е способността да разбирате и да вземате решения относно финансите си. Тя включва разбиране на финансовите понятия, на концепциите, които влияят на личните финанси, и умение да използвате тези понятия, за да управлявате парите си по-ефективно. Финансовата интелигентност може да ви помогне да вземате по-умни решения, които ще подобрят финансовото ви състояние в дългосрочен план.

 

С по-голямо разбиране на основните финансови термини, можете да вземаме правилни решения за парите си и да се възползвате от по-добри възможности.

 

Какво е финансово разузнаване?

Според автора на Rich Dad Poor Dad, Robert Kiyosaki, финансовата интелигентност е способността да накараш парите да работят за теб. Тя включва разбиране на начина, по който работят парите, и използване на тези знания за създаване на богатство. Финансовата интелигентност изисква комбинация от знания, умения и нагласи. Познанията за това как работят инвестициите, банковото дело и данъците, както и разбирането на икономическите тенденции, могат да помогнат на човек да взема интелигентни решения за своите финансови дейности.

 

Робърт Кийосаки цитира:

 

 • “Финансовата интелигентност е способността да се използват знанията и уменията за ефективно управление на финансовите ресурси за постигане на финансово благополучие през целия живот.”
 • “Интелигентност без амбиция е птица без крила.”
 • “Колкото повече учиш, толкова повече печелиш.”
 • “Инвестицията в знания се изплаща най-добрите дивиденди.”
 • “Интелигентност е качество, което ще служи за всяко финансово или професионално успех.”

 

Ето 10 важни определения, които ще ви помогнат да подобрите финансовата си интелигентност:

 

 1. Разходи – Обявените разходи са плащания, които направите, за да управлявате нормалното финансово състояние.

 

 1. Регулярен доход – Регулярните пари, които получавате, са финансови ресурси, които се ползват, за да платите разходи.

 

 1. Инвестиция – Когато инвестирате пари, точно знаете, че следователно ще получите болка печалба или рискувате да загубите.

 

 1. Сметки – Всяка сметка, регистрирана във вашето име, се ползва, за да следвате доходите си, разходите и салдати.

 

 1. Бюджет – Добро управление на финансите включва създаване на бюджет, който ще ви помогне да управлявате разходите си и да развивате някои щедри активи.

 

 1. Кредит – Ако сте в състояние да управлявате своите кредитни обаждания, то ще можете да увеличите своята кредитна рейтинг.

 

 1. Запазване – Запасявайки достатъчно средства, ще ви помогна да бъдете защитени от неочаквани промени в центъра на изявленията, които биха смущавали бюджета ви.

 

 1. Инвестиране – Освен управлението на финансовите си ресурси, инвестирането във дългосрочни цели е един от най-добрите начини за развитие на вашия финансов успех.

 

 1. Осъществяване на финансови цели – Струва да се задавате цели и да работите по тях, ако искате да умножите своите финансови ресурси. Добре е да запазите няколко финансови мечти, които да работят като мотивация. Планирайте във всеки момент, дали ще струва да спестявате или разходявате парите си. Работете умно, за да достигнете своята цел.

 

 1. Контрол на хапчетата – Излишните издръжки са едно от най-големите пречки в достигането на финансовия благополучие. Затова, трябва да се погрижите за тяхното контролиране, ако търсите дългосрочна и стабилна финансова подкрепа. Отделете рядко някои монети, за да усетите радост, но бъдете смели и придобивайте цялостно представяне на вашите разходи.

 

С какво ще ви помогне да сте финансово интелигентни?

Финансовата интелигентност ще ви помогне да разбирате, какво сте прави добро със финансовите си източници и как можете да ги управлявате по-добре. Тя ще ви даде уменията, необходими за справяне с повече сложни измерения на финансовото управление, като структуриране на долг, Фирмени кредити, планиране на сметки и управление на риска. Тя може да също така ви помогне да разберете, какви инвестиции са най-добрите за вашите цели, както и да се проучвате и да синхронизирате различните си доходи. Финансовата интелигентност ще бъде универсална и ще ви даде увереност, че можете да управлявате своите финансови ресурси, без риск или потенциална негативна резултат.

 

Заключение

Финансовата интелигентност ще бъде решаващ модул за успех, който ще ви помогне да управлявате своите финансови ресурси, безпроблемно и успешно. Тя ще ви даде увереност, че можете да разбирате и управлявате долг, планиране на сметки и управление на риска, което да ви донесе успех и удовлетворение.

 

Финансовата интелигентност е важен фактор за успешното управление на финансовия си бюджет. Тя ще ви даде увереност, че можете да следите своите финансови доходи и разходи, с надеждата за минимален риск и по-високо успех.

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash