Цветята са дар от природата на който човечеството се възхищава още от самото си начало. Те започнаха да променят начина, по който светът изглеждаше, правейки го по-красив почти веднага след като се появиха на Земята. Според редица проучвания това е преди около 130 милиона години по време на периода Креда.
В последните десетилетия отглеждането на цветя се е превърнало в изкуство от високо равнище. За много хора то представлява незаменимо хоби, докато за някои други е пълноценен занаят на пълен работен ден. Това са предимно хора отглеждащи възхитителни градини с търговски цели.

Грижата за тези растения изисква много търпение, любов и най-вече грижи. Изграждането на прелестна градина пък е вълнуващо приключение за тези, които наистина са влюбени и впечатлени от красотата на тези земни дарове. Но за да успеете да я постигнете трябва винаги да си набавяте семена от достоверен и качествен източник.

Посещавайки онлайн сайта на – SortoviSemena.bg, вие ще разполагате с възможността да избирате измежду хиляди висококачествени семена от най-разнообразен вид и множество различни продукти отново за градината. Те са водеща компания в този сектор, така че си заслужава да им се доверите, тъй като няма да останете разочаровани.

Класификация

Чаровните малки растения се разделят на три основни категории. Имайки в предвид техните имена е изключително лесно да ги характеризирате. Те са съответно:

  • Едногодишни
  • Двугодишни
  • Многогодишни

Като цяло едногодишните представляват цветя, които имат продължителност на живот само 1 година. През този свой кратък период на съществуване те успяват да зарадват своят собственик с пъстри и красиви цветове.

Двугодишните растения обикновено започват да цъфтят през последната си година, тъй като през първата са все още изключително малки и неспособни.
Многогодишните пък са най-често предпочитаната категория, тъй като цъфтят за много години напред и винаги може да им се радвате. През първата си година те установяват семената си, но по принцип цъфтят чак през следващата.

Какви ползи може да извлечем от цветята ?

Засаждането на цветя е сравнително лесно занимание на което може да се радват, както начинаещите градинари, така и експертите с дългогодишен стаж. Идеалният сезон за тази дейност е през пролетта, въпреки че много от трайните насаждания процъфтяват също, ако бъдат засадени в началото на есента. Но това до голяма степен зависи от вида на семената, защото съществуват и такива, растящи в определен сезон от годината. Като цяло преимуществата, които може всеки да извлече от тях са многобройни.

Подобряват настроението

Според редица световни проучвания, растенията като дърветата или цветята имат положително въздействие върху хората, повишавайки тяхното щастие и цялостно чувство за благополучие. Към експеримента са се включили множество участници, които са разглеждали градски пейзажи с включени дървета и красиви цветя.

Качествена активност

Колкото и изненадващо да звучи от градинарството могат да се извлекат физически ползи, тъй като за засаждането на цветя се използват различни мускулни групи. По този начин ще увеличите тяхната издръжливост и гъвкавост. Ефективната тренировка изгаря от 57 до 135 калории на всеки 15 минути, прекарани в извършване на дейността.

По-чист въздух

Околната среда възприема най-голям положителен ефект от цветята, защото те помагат за отстраняването на замърсителите във въздуха. По време на процеса на фотосинтеза, листата абсорбират въглеродният диоксид и съответно отделят кислород. Заедно с това засаждането им може да помогне на почвата, задържайки я на правилното място, за да се намали ерозията и наводненията.

Необходими условия и фактори

Съществуват четири главни фактора, които трябва да се вземат предвид при засаждането на цъфтящи растения. Това са предимно :

  • Светлина
  • Влага
  • Температура
  • Торф

Местоположението на градината ви може да издаде доста тайни за които мнозина дори и не подозират. Като от какъв тип цветя точно се нуждаете, за да имате сполучливо засаждане до температурите, които ще понесат дадените цветя. Това се дължи на факта, че температурата е обвързана с местоположението, заради количеството слънце, облъчващо ги.
Освен това количеството вода от което се нуждае една цветна градина зависи до голяма степен от това колко слънце получава и от вида на цветята, които сте избрали да запълнят пространството. Има някои сортове цветя, нуждаещи се от повече вода от останалите, за да запазят зеленината си свежа, а цветовете живописни.

На кого може да разчитаме?

Ако след всичко изчетено досега сте се вдъхновили и желаете да опитате, лично ви съветваме да се обърнете към – SortoviSemena.bg. Водещият български дистрибутор разполага единствено с отбрани семена за всички видове цветчета. Освен това продуктите им са на достъпни цени и със сигурност ще останете впечатление от крайният резултат.
Отглеждането на цветна градина от семена ще ви позволи да се насладите на красотата на процеса още от първия ден. В техният онлайн сайт ще откриете органични семена и такива, които не съдържат никакво ГМО. Ако пък търсите сорт, който да не се нуждае от много грижи винаги може да разчитате на дивите цветя. Те от своя страна се поддържат от насекомите, които не могат да им устоят.