Вероятно сте чували термина ‚‘‘ кредитен рейтинг ‘‘, който може да бъде съответно, както добър, така и лош. Въпреки че може да ви се струва познато до известна степен сме сигурни ще сте доста объркани относно него.

В крайна сметка не се сблъсквате с кредитният си рейтинг ежедневно, тъй като той не се представя в хартиен вариант. Всъщност той съществува някъде из виртуалният свят и може изобщо да не го срещнете.

Но въпреки това потребителският кредит – коренът на всичко това – е едно доста важно нещо за което трябва винаги да бъдете информирани, особено когато започнете да правите все по-независими покупки в живота си. Ето защо е от значение да се запознаете по-задълбочено относно неговата същност и да го разбирате.

Какво представлява кредита и за какво се използва?

Кредитът по същество означава пари на заем, които можете да използвате, за да си закупите всичко – от хранителни стоки до автомобили и ново жилище. Но разбира се в края на краищата предписвате и споразумение, което гласи, че ще изплатите на заемодателят обратно същата сума, но на по-късна дата, обикновено с допълнителна такса. Накратко това е начина по който можете да се сдобиете с множество предмети, когато не разполагате с парични средства на куп.

Но за да е възможно отпускането на желаните средства от някоя банка или друга кредитна институция, трябва да разполагате с добра кредитна история. Тя е от съществено значение, тъй като никога не се знае, кога кредита ще ви бъде най-необходим и следователно в помощ. Независимо дали искате да се сдобиете с нова кола, да наемете апартамент или къща, винаги ще ви е необходима добра кредитна история.

Същност на рейтинга и приложение

Кредитният рейтинг в България се обозначава под различни инициали в зависимост от кредиторската агенция, но по принцип бива от D ( означаващ – крайно рисков/ пред фалит) до Ааа (означаващ – с висока оценка). Този рейтинг от своя страна е свързан с вашия социално-осигурителен номер, определен от кредитната ви дейност и посочен при всякакви обстоятелства.

Значението му е съществено, защото се използва за всякакъв вид заем, за който кандидатствате, независимо дали е за кредитни карти, договор на мобилни телефони, сметки за комунални услуги или студентски заеми. Освен това дори и някои работодатели разглеждат вашия рейтинг, като фактор определящ потенциала ви на бъдещ служител за даденото работно място.

Поради ниският рейтинг могат да последват главно две неща от които няма да останете крайно доволни. Кандидатурата ви за даден заем ще бъде естествено отхвърляна или пък ако случайно бъде приета ще бъде необходимо да депозирате повече депозит от първоначално предвиденият.

По отношение на кредитните карта и кредитите за автомобили или ипотечните такива, рейтинга отново оказва сериозно влияние и то върху лихвения процент или сумата, която изплащате на банката. Това съответно означава, че колкото по-висок е лихвеният ви процент, толкова повече разходи за изплащане ще имате към конкретният дълг. Ето защо понякога разликата между среден и отличен рейтинг може да означава стотици, ако не и хиляди лева, които в крайна сметка ще плащате като цяло.

Към коя банка да се обърнем?

В случай че попаднете в ситуация в която се нуждаете изключително много от кредит, независимо от причината ви съветваме да се обърнете към една от най-сигурните и проспериращи банки в територията на цяла България – Банка ДСК.

При нея ще получите гарантирано кредитиране, което ще бъде максимално съобразено с вашите нужди и желания. За разлика от другите банки тук месечните вноски са изключително гъвкави и удобни, така че да бъдат идеални за вас. В зависимост от това те предлагат три разновидности, които притежават различни преимущества. Това са съответно:

  • Потребителски кредит
  • Жилищни кредити
  • Стоков кредит

Потребителският е доста предпочитан, тъй като предлага множество предимства. От него можете да се възползвате, ако евентуално се нуждаете от средства за покриване на образование (Студентски кредит), за наложително дентално лечение, ако сте моряк и много други.

Жилищният се използва предимно от хора, които са готови да започнат нов живот, закупувайки свой собствен имот. Освен за това можете да го прилагате за покупка на нежилищен имот, строителство или пък финансиране на текущи потребности.

Стоковият кредит е друг популярен избор, защото позволява голям избор от страна на клиента, тъй като той/тя могат сами да определят размера на първоначалната си вноска и датата за плащането им. По принцип услугата се използва за закупуването на услуги или стоки, които са на изплащане.