Основната грижа на всяка майка е здравето и безопасността на детето й. Това включва и столчето за кола, което служи за защита на малките пътници. Освен това те създават удобство за децата и родителите по време на пътуването. Затова вида и качеството на столчето не бива да се подценява. Столчетата за кола, които всяка майка иска, може да откриете в онлайн магазин kidso.bg. Там се предлага богат избор от модели в различни дизайни и цветове. Те са 100% оригинални и гарантираното им качество ще осигури максимална безопасност при пътуване за вашето дете.

Как да изберете столче за кола?

Ясно е, че столчето за кола е сред най-необходимите неща за бебето наред с детската количка. Родителите са наясно, че то е сред задължителните артикули и за по-големите деца. Възниква обаче въпросът как да изберете най-добрия и безопасен модел сред голямото разнообразие от предлаганите на пазара.
Първо трябва добре да се запознаете със специфичните особености на семейния автомобил. В документацията на колата би трябвало да е описан начинът за монтиране на детски столчета. По принцип те се поставят на задната седалка, но трябва да внимавате на това място да няма въздушна възглавница. Еърбегът може да нарани детето, когато се отвори. Трябва също да разберете с каква система за закрепване на столчета разполага автомобилът ви.

Изборът, разбира се, зависи също от предпочитанията на родителите към определен модел или цвят и в това отношение има много различни опции в онлайн магазина.
Другото важно нещо е детското столче за кола да съответства на възрастта и килограмите на детето.

За каква възраст са подходящи столчетата за кола?

Столчета и седалки за кола трябва да ползват деца до 12-годишна възраст или до 150 см. височина. По-голямо значение имат килограмите на детето. В закона е посочено, че децата трябва да се возят в обезопасителни системи от раждането им до достигането на ръст от 150 см и тегло 36 кг.
Системите за обезопасяване на деца според килограмите са разделени на пет основни групи:

  • група 0 е за деца с тегло под 10 kg
  • група 0+ е за деца с тегло под 13 kg
  • група I е за деца с тегло между 9 и 18 kg
  • група II е за деца с тегло между 15 и 25 kg
  • група III е за деца с тегло между 22 и 36 kg.

Задължително е децата до 1 година да се возят обърнати назад спрямо посоката на движение. Така те са по-защитени при евентуален инцидент. Обезопасителната система за тях трябва да е от пълен клас и да има включени всички компоненти и присъединителни устройства. Столчето за бебета може да се носи на ръка и ако детето заспи, можете да го изнесете от автомобила, без да го разбудите. Бебешките столчета за кола обикновено са съвместими с различни модели детски колички.

Повечето столчета за по-големите деца са постоянно фиксирани в автомобила и не се налага да се монтират всеки път, когато ще се пътува.

Разнообразие на столчета от реномирани марки

Онлайн магазинът kidso.bg предлага автомобилни столчета за различни възрастови групи. Има модели за момичета и момчета, а също и унисекс столчета. В каталога на магазина ще намерите столчета за кола в различни дизайни и цветове.

Предлагат се модели с 3-точкови и 5-точкови колани за закопчаване. Те са с меки подложки, които не стягат неприятно детето. Столчетата са подходящи за употреба, както през топлите сезони, така и през зимата.
Родителите могат да изберат и модел 2 в 1 което означава, че облегалката се сваля и може да се използва като бустер.

КИДСО предлага и столчета с ISOFIX системи. Това е международна стандартизирана система за бърз и лесен монтаж на детски столчета в автомобила. При нея автомобилът разполага със специални точки за монтаж. Задните седалки на повечето съвременни автомобили, произведени след 2006-а година, са снабдени с тази система.
За удобство на родителите столчетата за кола са оборудвани с удобни дръжки за лесно пренасяне. Имат няколко възможности за регулиране, които осигуряват приятно и безопасно пътуване за вашето дете. Столчетата са лесни за монтиране и демонтиране на задните седалки на различни марки автомобили.
Помислено е и за удобството на детето, като столчетата имат подвижни сенници с опция за регулиране. Някои модели за най-малките пътници вървят в комплект с покривало за крачетата и с възглавница за поддържане на главата на бебето.

Столчетата за кола са компактни за съхранение и са произведени от качествени и здрави материали като пластмаса и текстил, които осигуряват комфорта на детето и неговата безопасност. Те отговарят на всички стандарти на Еропейския съюз за качество и безопасност. Повечето артикули са с гаранция 24 месеца.
Родителите, които държат на реномето на производителите, могат да избират от марки като Cangaroo, Moni, Kikkaboo, Cybex, предлагани в каталога на онлайн магазина.
Предлагат се и седалки за кола без облегалки, които са предназначени за по-големи деца – между 4 и 12 години. Те повдигат малчуганите, а безопасността при ползването им се осигурява от предпазния колан. Столчетата са компактни и лесни за пренасяне.