Дигитализацията превзема света все повече – за добро или за лошо, но няма как да превземе света на кулинарията. Това изкуство на блаженство за вкуса и естетика за очите ще запази първичността си – опитването на нещо ново и екзотично, любопитството да се изпита необичаен вкус или удоволствието да заситим глада си, но като чревоугодници. За тази цел на разположение имаме безброй сайтове с рецепти, блогове, влогове и приложения, които по зададени продукти да предлагат десетки рецепти. За ежедневното ни готвене са страхотно улеснение, но когато искаме да се подготвим с няколкостепенно меню за по-специален случай, се обръщаме към дебелите готварски книги

Оказва се, че колкото и да предпочитаме да четем електронни книги, добрият книжен кулинарен сборник с рецепти няма заместител – като изкусно приготвеното ухаещо блюдо на живо. Искаме да докоснем книгата, да прелистим рецептите, да се загледаме в детайлите на фотографиите, да усетим „тежестта“ на кулинарното изкуство, случайно погледът ни да попадне на някое вкусно изкушение. Готварските книги изживяват истински разцвет през последните години – книгоиздаването в световен план постоянно развива тази специфична ниша с нови теми, интерактивни дизайни и включва дори науката в храненето. Друга тенденция пък е издаването на фототипни издания на стари готварски книжки и подлистници от 20-те и 30-те години на миналия век.

Топ готварска луксозна книга с рецепти от цял свят

Източник на изображение: knigomania.bg

Оказва се, че стойностната и луксозна кулинарна книга все още е предпочитан подарък за семейни събирания като сватба, коледни и великденски празници, преместване в нов дом и прочие. За поддържането на блогове и влогове за готвене също са нужни идеи. Сегментът от хора, които все още обичат да готвят сами и да владеят изкуството на кулинарията до съвършенство, никак не е малък. Канали като 24 Kitchen също са в апогея си и предлагат широко разнообразие от тематични предавания, риалити готварски формати като Hell’s Kitchen и Master Chef завладяват вечерите ни и допринасят за общата ни кулинарна култура.

Уви, на книжния пазар в България преобладават предимно готварски книги от средния ценови клас – от 18-35 лв., като лидери са издателства като Скорпио, Гурме, Книгомания, Хомо Футурус, Софт Прес, Колхида, ИнфоДар. Със сигурност сте попадали на най-дълго излизалата тематична кулинарна поредица „500 ястия, които непременно трябва да опитате“, като всяко томче предлага рецепти за риби, средиземноморски ястия, салати, супи, суперхрани, нискокалорични ястия, мъфини, десерти, хлябове и печива и много други. 

Сред най-търсените книги за готвене са както заглавията на българските шеф готвачи Иван Манчев, Лора и Стоян, Иван Звездев, Борис Петров, Йоланта Делибозова-Йоли, Силвена Роу, така и на световно утвърдени имена като Гордън Рамзи, Джейми Оливър, Жак Пепен, Антъни Бурдейн, Джулия Чайлд, Лидия Бастианич. Невинаги обаче харесваме идеите и подхода на готвене на една личност във всички области на кулинарията. Иска ни се да имаме идеи за всякакви рецепти в едно книжно тяло, макар и то да е по-обемно.

Луксозните кулинарни сборници обаче са трудно и скъпоструващо начинание за издателите, затова и рядко се появяват на пазара. Любителите кулинари най-често предпочитат сборник с рецепти от цял свят, който предлага както вегетариански, така и месни рецепти, и да включва всички степени на едно богато меню – от супи, салати и паста, основни ястия, хлябове и печива, до десерти – сладки, торти, пайове и др. Разбира се, на първо място е удобството да имаме всички необходими рецепти за различни поводи в една книга, тя да изглежда добре и продуктите да са възможни за намиране.

Такова топ кулинарно издание, което се отличава сред готварските книги и събира голям брой препоръки както от любители готвачи, така и от професионалисти, е „Златната книга на готварството“. Книгата е истинско „кюлче злато“ в буквален и преносен смисъл: от една страна, заради наистина богатото разнообразие от рецепти и идеи, от друга – заради красивото си стилно оформление: 700 позлатени страници (устойчива златна порезка), твърди корици и златиска фолио обложка, ласе за отбелязване.

„Златната книга на готварството“ е част от международна копродукция и е единствена по рода си като модерен сборник с 280 класически рецепти от цял свят и техните съвременни интерпретации. „Целта ни беше да открием най-добрата версия на всяка рецепта и да я обработим така, че да гарантираме перфектен резултат при всяко готвене“, пишат съставителите в предговора. Така наред с предложените класики в раздел „Супи“ рецепти за минестроне, гулаш, тиквена супа, пилешки или телешки бульон и френска лучена супа, ще откриете и японската „Мисо с фенхел“, индийската „Чаудър с миди“ и харира (северноафриканска агнешка супа). 

Главата за оризи и зърнени храни ще ви е много полезна с въведението си за видовете ориз и характеристиките му. После ще се насладите на ризото от арборио с грозде и панчета или пък ризото с аспержи и мента. Към всяка рецепта имате и грабваща окото и предизвикваща слюноотделяне фотография, за да се ориентирате за завършения вид на всяко блюдо. 

Включени са и 60 кулинарни урока, които показват стъпка по стъпка прилагането на различни готварски техники. Допълнителни съвети ви насочват и как да се справите с по-предизвикателните рецепти. Графата със степента на трудност ще ви ориентира с какво се захващате – за ваше успокоение, повечето рецепти са от ниво „лесно“ и средно трудно“. 

Ето и останалите раздели в „Златната книга на готварството“. Във всеки от тях ще намерите интересни и иновативни рецепти, които да станат част от домашната ви кухня и да изненадате близки и приятели. 

 • Паста
 • Нудъли
 • Хлябове
 • Кишове, баници и солени пайове
 • Риба и морски дарове
 • Птиче месо
 • Червено месо
 • Зеленчуци
 • Салати
 • Десерти
 • Торти, тарти и сладки пайове
 • Дребни сладки, барчета и браунита

Добрите готварски книги винаги ще бъдат на почит и неразделна част от домашната библиотека. Те се предват от поколение на поколение като семейна традиция и ги асоциираме с приятни спомени около трапезата. Затова е хубаво да попълним лавиците с поне едно модерно и качествено заглавие за готвене, което да отразява нашето съвремие и разбиране за храненето. Е, вече имате един правилен отговор…