Ако ви предстои смяна на мебелите в дневната и се интересувате от интериорен дизайн, най-вероятно искате да сте наясно с модните тенденции, които ще властват при обзавеждането през тази есен и началото на другата година.

7 водещи тенденции за обзавеждане на всекидневни

Източник снимка: unsplash.com

Е, дошли сте на правилното място, тъй като в следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с някой от водещите тенденции при интериора за есен 2022 – ра и пролет 2023 – та.

Бялото вече не е на мода за сметка на неутралното кафяво

Бялото, което няколко години властваше като един от основните цветове в дневната тази година беше детронирано от по-меките цветове като екрю, бледо бежово и неутралното кафяво.

Според експертите, кафявото във всичките му нюанси ще е един от модерните цветове за 2023 – та не само при масите, столовете и скриновете, но и при дивани, табуретки , фотьойли и други видове мека мебел.

Минимализмът и заоблените форми ще продължат да доминират

Правилата на този стил са много елементарни: прости и елегантни форми на мебелите, практичност, функционалност, деликатни цветови палитри и съчетания на цветове без нищо прекалено контрастно. 

Заоблените форми също продължават да са в тренда, когато става дума за мебели и декоративни елементи. 

Пуфовете и табуретките са тук, за да останат

Според някой от водещите интериорни дизайнери, пуфовете и позабравените през последните години меки табуретки се завръщат и ще останат поне няколко години в тренда.

Дали това наистина ще се сбъдне предстои да узнаем, но е факт, че тези малки меки мебели се вписват отлично в минималистичния стил, като едновременно с това осигуряват допълнителни места за сядане в дневната.

Отворената концепция е на път да влезе в историята

Преди пандемията всекидневните с отворена концепция бяха много популярни, тъй като улесняват прехода между помещенията. 

Това обаче според експерти е на път да се промени, тъй като все повече хора избират да работят от вкъщи и се нуждаят от пространство, на което да работят необезпокоявани от останалите членове на семейството.

Модулните мебели с многофункционални опции ще са хит

Постоянно развиващ се модерен дом изисква гъвкаво оформление на хола и многофункционални опции за обзавеждане.

Казано иначе, модулните мебели, които лесно могат да се трансформират ще навлизат все по-сериозно при обзавеждането на дневните.

Интериорните дизайнери прогнозират, че през следващата година все по-търсени и актуални мебелите, които предлагат различни функционалности. 

Много модерни ще са холните маси, които предлагат не само допълнително място за съхранение, но и които осигуряват допълнително място за сядане.

Популярни ще са също така трапезните маси, които се трансформират в холни и обратно, табуретките, които предлагат място за съхранение, диваните, чиито отделни елементи могат да се конфигурират така, както ви харесва и т. н., и т. н.

Устойчивите мебели от рециклирани материали са доминираща тенденция

Мебелите от рециклирани материали със сигурност са най-доминиращата тенденция за 2022 – ра, която ще продължи и през следващата 2023 – та.

Водещите интериорни дизайнери са на мнение, че тази тенденция набира толкова голяма популярност както поради факта, че все повече хора осъзнават, че трябва да се опазва природата, така и поради това, че дълго време бяхме затворени по домовете си, заради пандемията.

Без значение коя е главната причина за интереса към устойчивите мебели от рециклирани материали факт е, че мебелите от ратан, естествена дървесина, рециклирани метали, мрамор и стъкло ще продължат да доминират и през следващата година.

7 водещи тенденции за обзавеждане на всекидневни

Източник снимка: unsplash.com

Повече зеленина и природа във всекидневните

И през тази, и през 2023 – та зеленината ще продължи да властва в модерните дневни. Това може да са зелени растения, поставени в саксии, декоративни дръвчета или декоративни елементи от естествена дървесина.

Идеята е природата да навлезе колкото се може повече в домовете ни и те да станат по-топли, уютни и приятни за живеене.