Много хора и компании подхранват страх и опасения срещу компютрите втора ръка в резултат на незнание и липса на предварителна информация за тези продукти. Тази стигма не е само в корпоративният сектор, но се разпространява и далеч по-широко и задълбочено, достигайки дори потребителските пазари.
Тя е построена през годините и се базира основно на митове, които все още преминават през обществото. Ето защо ние ще изтъкнем най-често срещаните от тях и ще се опитаме да ги пречупим с рационални обяснения, за да може недоразуменията да приключат до тук.

Мит № 1 – Втората ръка системи са бавни и ненадеждни

Според първото твърдение, реновираните компютри работят слабо и са предимно бавни. Всъщност това не може да бъде по-далеч от истината. Всички обновени системи подлежат на непрестанни тестове, както на твърдият диск, така и на други части, за да се увери, че функционират правилно и на пълна скорост.
Когато обаче се окаже, че частта не е работоспособна обикновено се заменя с нова. По този начин компютърът започва да работи отново на бързи темпове сякаш е чисто нов. По отношение на надеждността истината е,че продуктите втора ръка са също толкова стабилни и надеждни, колкото и новите.

Мит № 2 – Всички използвани компютри са на ръба на пълноценният си живот

В тази категория попадат само малък процент от използваните компютри, докато останалите могат да се считат, като нови, които са щадящо използвани. Много устройства биват връщани от своите предишни собственици в отлично състояние при което те се нуждаят само и единствено от някоя незначителна настройка, за да подобрят работата си. В такъв тип системи съществува много по-дълъг и ползотворен живот, отколкото самите потребители изобщо смятат.
От друга страна клиентите връщат компютрите си поради множество причини, включително и малки драскотини, вдлъбнатини или просто защото не им харесва продукта. Тези устройства съответно се фиксират и пакетират отново от производителите, за да бъдат пуснати на пазара, като реновирани.

Мит № 3 – Гаранции не съществуват при втората употреба

Това е относително твърдение, но и до голяма степен е невярно. В зависимост от мястото където пазарувате е напълно възможно да попаднете на компютър или лаптоп, който все още има актуална гаранция.
Ако например харесате даден продукт от лицензиран магазин, занимаващ се единствено с продажбата на реновирани артикули, то гаранцията със сигурност ще бъде включена в комплекта.
Продължителността е до 12 месеца, като в това число се включват всички извънредни ремонти, труд и поправителни дейности свързани с машината.

Мит № 4 – Втора ръка техниката е по-уязвима на повреди

Както споменахме по-рано, реновираните компютри винаги преминават през строги тестове, провеждащи се от квалифицирани специалисти, преди изобщо да бъдат опаковани. По този начин те доказват, че системите са добри и следователно те няма да са ви толкова подозрителни, защото и новите понякога дават неочаквани дефекти.
Днес много корпорации, училища и неправителствени организации използват именно такава техника, която се поставя под общият знаменател ‚‘‘ използвана ‘‘. Те от своя страна рядко се срещат с каквито и да е било ремонти или сериозни проблеми по поддръжката.
Всичко обаче до голяма степен зависи от кого сте закупили съответният компютър. Именно поради това е от важно значение, когато решите да взимате такъв тия устройство да преглеждате внимателно компанията, която го предлага.

Мит № 5 – Не са подходящи за бизнес средите

Обновените компютри не са предназначени единствено за лични потребители, търсещи изгодна оферта. Те работят еднакво добре и за малкият и среден бизнес.
Всъщност много от реновираните настолни компютри и лаптопи са използвани в най-различни предприятия. Това което ги различава обаче е, че в бизнес средите пристигат предварително с по-впечатляващи процесори и компоненти за разлика от системите на потребителският клас.