Автомобилът има сложно устройство, като всяка една част в него е изключително важна, за да може превозното средство да е изправно. Разбира се не е необходимо да познавате детайлно всичко във вашата кола и начин, по който тя работи, но е препоръчително да знаете как е устроена.

В тази връзка има елемент, който е пряко свързан със скоростната кутия и това е така нареченият кардан. Наименованието може да се срещне като карданов вал или каре за кардан, а за първи път се споменава още през XIX век, когато терминът е използван, за да се обозначи познатият ни ремъчен вал, който служи за задвижването на една машина.

Друг интересен факт е, че терминът “кардан” е кръстен на Джироламо Кардано. Той е италиански полимат, като неговите интереси се простират до тези на математиците, лекарите, физиците, биолозите, химиците, астролозите, астрономите, философите и много други. А причината кардановият вал да носи неговото име е това, че Джироламо Кардано е този, който разписва и описва процеса на работа на механизма.

И така нека да разгледаме какво трябва да знаете за кардана.

Какво трябва да знаем за кардана на автомобила?

Източник на изображението: Unsplash

Какво представлява кардана?

Карданът представлява куха метална тръба, разположена между предния и заден вал на превозното средство. Той се среща при автомобилите, които са със задвижване на задния мост или тези със задвижване на всички колела.

Както споделихме, карданът има пряка връзка със скоростната кутия и по-конкретно служи за предаване на задвижването от скоростната кутия към задния мост. Още един интересен факт за кардановия вал е това, че се среща и при техниката, използвана в селскостопанството, каквато е ремаркето, балировъчната машина, трактора и други.

Има два основни вида кардан:

  • с един вал
  • с два вала

Тези, които са с един вал, се срещат при автомобилите с къса база, 4 х 2. Тяхното устройство се състои от карданов вал и две карданови връзки. Задачата на кардана с един вал е да свърже скоростната кутия с водещата ос.

От друга страна, карданът с два вала е характерен за автомобили с удължено междуосие, които са 4х4, както и за автобуси и камиони. Той включва два карданни вала, междинна опора и три карданни шарнира, а задачата му е да свърже задния мост с редуктора.

Устройство на кардановия вал

Кардановият механизъм се състои от няколко основни компонента, като всяка една от тези части е от съществено значение:

  • централен вал
  • междинен вал
  • кръстачка
  • извънбордов (висящ) лагер
  • плъзгаща се вилица
  • панта вилица
  • гъвкаво съединение

Признаци за повреда и възможни причини

От съществено значение е да обръщате внимание на всеки звук или нетипична работа на автомобила, която може да е сигнал за неизправност. Неглижирането може да доведе до по-сериозни проблеми и да е предпоставка за пътнотранспортно произшествие.

В тази връзка, има някои признаци, които могат да ви сигнализират за проблем с кардана. Нека да разгледаме кои са те.

Вибрации и усещане за трептене

Това е един от най-честите признаци за проблем с кардановия вал и по-конкретно е сигнал за неговото износване. Обикновено се усеща, докато шофиране. Причината за тази неизправност е неправилното закрепване на болтовете или поради нарушение на баланса на кардана.

Колкото по-големи са вибрациите, толкова по-голям е риска от износването на компонентите на трансмисията. Именно затова трябва незабавно да идентифицирате проблема и да го отстраните.

Необичаен шум

При повреда или износване на кардана, той не може да се върти нормално, което от своя страна води до появата на странни шумове като скърцане, стъргане или дрънчене. Какъвто и да е шума, то разберете на какво се дължи и отстранете възможно най-скоро проблема.

Проблеми с въртенето на волана

Ако изпитвате трудности при завиване, то е твърде вероятно кардановия вал да е износен или повреден. Когато има такъв тип неизправност, е много по-трудно да завивате нормално и да имате необходимия контрол върху автомобила.

Подобен проблем с кардана е свързан и с вашата безопасност по време на шофиране, затова и не бива да го пренебрегвате, а незабавно да се обърнете към услугите на автосервиз.

Редовните технически прегледи ще ви гарантират правилно работещ автомобил и безопасно шофиране. В случай, че карданът е повреден или износен, в повечето случаи е необходима неговата смяна. Днес освен нови, можете да закупите и части втора употреба, което със сигурност е облекчение за вашия бюджет.