Източник на изображението: Pixabay.com

Споделеният хостинг е услуга, от която се възползват милиони хора и стартиращи бизнеси. Той е практично решение, в което не се изисква да вложите огромен финансов ресурс и може да стартирате сайта си безпроблемно. Причините толкова хора предпочитат да използват споделен хостинг основно зависят от техните нужди и цели, както и от предимствата и недостатъците на услугата.

Какво е споделен хостинг?

Хостингът е в основата на създаването на уебсайт и подвидовете му могат да бъдат разнообразни спрямо нуждите на клиента. Той е пространство на сървъра, на което се помещава сайтът и домейнът на клиента. 

Както името подсеща, споделеният хостинг се споделя от множество клиенти/потребители. Всички тези потребители използват отреденото им място на сървъра и делят останалите ресурси като RAM и процесорно време. Този вид хостинг решение, подходящо за стартиращи бизнеси с малък трафик към сайтовете си, които не се нуждаят от голямо пространство, или лични блогове. 

Плюсове на споделения хостинг

По-малка първоначална инвестиция

На всички е известно, че споделеният хостинг е едно от най-достъпните финансово хостинг решения. Всички допълнителни разходи като лицензионни такси за операционни системи, контролен панел за хостинг, сървъри и други приложения се заплащат от доставчика на хостинг решението. 

Лесен за администрация

Друг огромен плюс на споделения хостинг, е че не е необходимо да се притеснявате за администриране на сървъра. Уеб хостът обикновено се грижи за това, заедно с поддръжка на апаратурата и обновяване на операционните системи. Това е чудесна възможност за хора, които не разполагат с достатъчно време, ресурс или знания относно сървърната администрация.

Позволява лесно създаване и управление на сайтове

Едно от най-големите преимущества на споделения хостинг, е че дори начинаещи в сферата мога да създадат и управляват сайтове, без да се изискват специални технически умения. Това е пряко свързано с факта, че уеб хостът е отговорен за конфигурацията на сървъра, включително настройки, инсталация и обновяване на наличните софтуери. 

Възможност за мащабируемост/надграждане

Най-добрите уеб хостинг доставчици предоставят на клиентите си възможност за надграждане на плановете си, или така наречената мащабируемост. Предлагат се различни пакети в зависимост от големината на бизнеса ви, сайта ви и трафика, който привличате. Най-често срещаните разлики в различните пакети са цената, дисковото пространство и пропускателната способност (bandwidth). В случай че бизнесът ви се разрастне и се нуждаете от по-голямо пространство и бързина на сайта ви, може лесно да промените плана си към уеб хоста.

Минуси на споделения хостинг

Възможни проблеми със скоростта на работа

Споделеният хостинг е решение, от което се възползват множество клиенти. Възможно е уеб хостът да използва един сървър за всички тях, което значи че сървърните ресурси се поделят между клиентите. В случай че попаднете на недобросъвестен уеб хост, който цели максимална печалба вместо качество на услугата, може да наблюдавате забавяне в сайта си и отговора на заявките към потребителите. Поради тази причина, от споделен хостинг се възползват най-често клиенти, които имат по-малък обем на трафик.

Ограничен достъп до административни функции

От една страна ограниченият достъп до административни функции е добре дошъл и предпочитан от клиенти, които нямат достатъчно знания или ресурс. От друга страна, той може да се счита за минус при клиенти, които желаят да имат по-голям достъп, да изпълняват определени функции или да персонализират сървъра. При споделения хостинг, клиентът има възможност да работи върху сайта си, но не и върху сървъра. 

Проблеми със сигурността

Въпреки че добрите уеб хост доставчици следят и контролират данни, свързани със сигурността на потребителите, не може да бъдете сигурни кои са другите клиенти, които използват споделения хостинг и дали са добронамерени. 

Споделените хостинг сървъри са уязвими към кибер атаки, които могат да повлияят на всички клиенти, включително и на вашия сайт. За да се предпазите максимално, може да използвате по-силни пароли, двойно потвърждение за достъп, DDoS защита или облачно-базирани защитни стени.