Косачката за трева е машина, която има съществено значение за поддръжката на дворове с по-голяма морава. Тя е един от най-популярните градински уреди, а на пазара ще намерите различни модели, предназначени за различни по вид терени.

При косачките с избутване – основните варианти са електрически, бензинови и акумулаторни. Бензиновите (моторните) са по-мощни, което ги прави подходящи за по-големи площи и по-интензивна работа. Електрическите и акумулаторните пък са предназначени за по-малки работни терени. Те обаче са по-леки, по-удобни и не отделят вредни емисии. 

Когато купувате косачка е много важно да съобразите размера на обработваната площ  с производителността на избираните модели. Ако изберете подходящия за Вас вариант със сигурност ще постигнете красива и подредена градина.

Освен привлекателния външен вид на двора с нея ще осигурите и множество полезни действия върху тревата и почвата във Вашата градина. Именно за тях можете да прочетете в текста  по-долу.

Ползи от косачката за трева

По-силна и здрава трева

За да постигнете красива морава, тревата трябва да бъде окосена до правилната височина, а косачката със сигурност ще се справи отлично с тази задача. Здравите стръкчета ще процъфтят, докато слабите ще се изгубят постепенно. Колкото повече косите тревата, толкова по-здрави ще бъдат нейните корените. С течение на времето ще постигате все по-здрава и по-буйна морава.

Косачката за трева - Ползи. Съвети при покупка.

По-равномерен растеж

Неравномерният растеж е един от най-честите проблеми с тревата, който обаче може да се избегне с редовно косене. Ако регулярно косите до определено ниво, общият растеж ще се подобрява, тъй като ще има равномерно усвояване и разпределение на хранителните вещества. Последователността при косенето на тревата е изключително важна за поддръжката на красивия двор.

Получаване на подхранващ мулч

Мулчирането също допринася за красивата и здрава трева, тъй като представлява естествена тор, която подхранва почвата. Последователното косене може да осигури редовно снабдяване с мулч, съставен от по-къси стръкчета, което е по-здравословно, отколкото да чакате тревата да стане по-дълга. По-дългите окосени стръкове съдържат по-малко хранителни вещества и са по-слаби. 

Косачката за трева - Ползи. Съвети при покупка.

Тревата се възстановява по-бързо

Лошо време, вредителите и различните болести по растенията са едни от честите пречки за постигане на хубава морава със здрава трева. Някои от тези проблеми няма как да бъдат избегнати, но площите, които се косят по-често и получават цялостна поддръжка се възстановяват много по-бързо в сравнение с необработваните терени. Колкотото по-дълго тревата остава необгрижвана, толкова по-трудно ще ѝ бъде да възвърне добрата си форма.

Вредителите се елиминират

Неподдържаната тревна площ бързо става убежище за различни вредители. Както високата трева, така и плевелите са най-добрите местообитания за гризачи и буболечки, които могат да развалят външния вид на моравата и да разпространяват различни болести. Редовното косене значително намалява разпространението на всякакви вредители. 

Съвети при покупка

Определете размера на градината

Площта на градината, която ще обработвате е първото нещо, което трябва да съобразите, когато купувате косачка. По-големите дворове (над 800 м²) се обслужват най-добре от по-мощни бензинови модели, докато по-малките площи могат да бъдат лесно обработени и от не толкова производителни електрически или акумулаторни модели. По размера на градината ще прецените техническите характеристики на косачката.

Косачката за трева - Ползи. Съвети при покупка.

Помислете колко често ще използвате машината

Честотата и интензивността на работа също трябва да се вземат предвид. Ако искате да поддържате определена височина на тревата и смятате да косите регулярно – добре е да си вземете по-издръжлива машина от по-висок клас. Ако пък не мислите да използвате машината толкова често, тогава без проблем можете да изберете по-маломощна електрическа косачка  или хоби вариант.

Запознайте се с необходимите технически параметри

Ако не сте много запознати с техническите спецификации на косачките, добре е да се информирате максимално. Разгледайте колкото можете повече модели, за да се ориентирате. Основните параметри на тези машини са мощност, ширина на косене, обороти. За по-големите градини се препоръчват косачки с по-висока мощност и по-голяма работна ширина.

Обърнете внимание на марката и класа на машината

Ясно е, че някои марки, които се предлагат на пазара са значително по-надеждни като качество и ефективност от други, тяхната цена обаче е по-висока. По-бюджетните варианти или хоби моделите не са подходящи за интензивни натоварвания, но също могат да вършат добра работа в определени ситуации. Важно е да съобразите производствените цели на машината, с количеството работа, което смятате да ѝ възложите.

***

Косачката за трева - Ползи. Съвети при покупка.

Дори да не сте добре запознати с градинската техника, ако си направите едно добро проучване със сигурност ще се насочите към подходящата за Вас и Вашата градина косачка за трева. Когато се сдобиете с правилната машина без съмнение ще се радвате и на отлични резултати.

Косачката за трева наистина не случайно е една от най-популярните градински машини. Тя е необходима в почти всеки двор, затова и предлагането на такива уреди е голямо. Работата с косачката осигурява много предимства за градината, именно заради специалността ѝ ефективно да обработва тревни площи и да поддържа добрия външен вид на моравата.