Традициите в модата доказват, че няма по-лесен начин да комбинирате небрежния стил с изискванията на корпоративната работна среда в офиса, залагайки на спортно-елегантното мъжко сако. Мъжките сака ви предоставят хиляди възможности да разнообразите визията си, затова от голямо значение е да изберете точния модел за вашата фигура. Понякога това може да се окаже по-трудно от очакваното, но следвайки няколко лесни правила няма да срещнете подобни затруднения.

В какво се крие разликата между спортно-елегантното сако и сакото от мъжки костюм?

От гледна точка на формалния етикет спортно-елегантното сако е една стъпка по-неформално облекло в сравнение със сакото от мъжки костюм, което в повечето случаи се причислява към официалните мъжки сака без много декоративни елементи. Основната разлика все пак се изразява в това, че спортно-елегантното сако е самостоятелен артикул за разлика от сакото от костюм. Това ви дава свобода при избора на останалата част от аутфита и доста по-голяма вариативност при съчетанията.

Избор на кройка

Има три основни типа мъжки сака в зависимост от модела на кройката. Класическата кройка при мъжките сака е оставила най-ярък белег в модната традиция и култура, тъй като още от Средновековието военните униформи и одеждите на аристократите са следвали този стил. Характерен белег при класическата кройка е по-свободната и широка талия, която допринася за повече свобода и комфорт при движенията. Подходяща е за мъже с по-едра фигура и физика. 

Вторият вид вталена кройка набира все повече популярност през последното десетилетие особено сред по-младите мъже, целящи да подчертаят фигурата и линиите на тялото си. Талията е доста по-вталена при този тип кройка и свободата на движение е намалена в сравнение с класическата кройка. Въпреки това последните тенденции все повече засилват интереса към по-вталените мъжки сака. Разбира се, трябва да следите редица детайли, които могат да имат сериозен негативен ефект върху вашата визия. Ако сакото е прекалено вталено и не пасва перфектно на вашата фигура ще се образуват гънки в задната му част, както и ще стои издуто в областта на копчетата отпред.

Третият вид кройка е съчетание между класическата и по-съвременната вталена кройка. Този стил комбинира вталена талия с повече свобода в областта на гръдната обиколка, използвайки класическия стил и почерк в тази горна част на сакото.

Избор на сако според фигурата

Има два основни типа мъжки сака, определящи силуета: неструктуриран силует и структуриран силует. При неструктурирания тип сака раменете не са изразени, отпуснати са и плавно преминават към ръкавите на сакото. При структурирания тип раменете са повдигнати, като много често този ефект на повдигане се подсилва с допълнителни подплънки. Неструктурираният силует е значително по-популярен и често срещан сред по-широката аудитория, тъй като предоставя повече свобода при движението. Структурираният силует при мъжките сака е подходящ за мъжете, които спортуват активно, целящ допълнително да подчертае и изрази тяхната фигура.

Ако обмисляте да добавите ново мъжко сако в гардероба си, не е зле да помислите за различните видове сака и кройки, които споменахме по-горе. Вземете предвид нашите съвети и няма да имате проблеми, когато опира до перфектното мъжко сако, подходящо за вашата фигура.

Заложете на качествените изделия

На българския пазар също може да откриете разнообразни модели мъжки сака, подходящи за всяка фигура, стига да знаете къде да търсите. Един от водещите български мъжки модни брандове с повече от 25 години история е LAZARINI. Модният бранд се различава, залагайки винаги на индивидуалния си почерк във всеки един дизайн, при изработката на своите модели мъжки сака. Ще откриете много интересни предложения, изработени от висококачествени естествени материи, като „студената вълна“. Този вид естествена материя се различава значително от всички други материали, изработва се от много фина и тънка прежда вълна , която предпазва тялото от външните условия на средата и е изключително приятна при допир. Освен това при внимателно съхранение материята може да се запази за много дълъг период напред във времето.