Какво причинява пневмонията на белия дроб?

Източник на изображение: Picpedia.org

Пневмонията на белия дроб е една от най-сериозните вирусни инфекции, Тя представлява възпаление на алвеолите на белите дробове, което може да засегне единият или двата лоба на белия дроб, или пък само дадена част от него.

След като вирусната инфекция навлезе в белите дробове, тя засяга клетките на дихателните пътища, алвеолите на белия дроб и  белодробния паренхим.

Функцията на алвеолите е да осъществяват газообмен между въздуха, кръвта и раположената около тях белодробна тъкан. При развитие на пневмония обаче функцията за газообмен на алвеолите на белия дроб  се нарушава вследствие от напълването им с течност или гной, което съответно затруднява нормалното дишане. 

Какво причинява пневмонията на белия дроб?

Източник на изображение: Pixabay

Пневмония може да се развие в резултат от вирусна или бактериална инфекция, както и да се предизвика от гъбична инфекция и паразити, прием на медикаменти. Най-често тя се предизвиква от вируси или бактерии и в по-редки случаи от паразити и гъбички.Бактериалната пневмония протича обикновено по-тежко от вирусната. 

Бактерията Стрептококус пневмоние е най-чест причинител на развитие на пневмония. Факт е обаче, че при повечето от половината случаи на пневмония основният причинител не може да бъде изолиран, дори и при внимателно микробиологично изследване. 

Основните вируси водещи до пневмония са инфлуенца вирус, параинфлуенца, аденовирус, риновируси, коронавируси, (RSV) респираторен синцитиален вирус, а също и херпес симплекс вирус в редки случаи. 

Какво причинява пневмонията на белия дроб?

Източник на изображение: Wikipedia

Наблюдават се и инфекции от смесен тип, тоест такива, които се причиняват едновременно от вируси и бактерии. Те се случват при около 45% от случаите на белодробна инфекция при децата  и около 15% от тези при възрастните.

В медицината има идентифицирани над 100 щама на агенти, които биха могли да причинят заразна инфекция на горните дихателни пътища. Но от тях само няколко на брой са отговорни за по-голямата част от установените случаи на пневмония.

Развитие на пневмония може да се предизвика и от нараняване на дробовете вследствие на физически или химически характер, както и може да бъде резултат от установено автоимунно заболяване.

Пневмонията започва с инфекция в горните дихателни пътища и постепенно се придвижда надолу по бронхиалната лигавица и засяга най-малките разклонения на  бронхите. Всъщност пневмонията не е заразна за разлика от инфекцията на горните дихателни пътища.

Какво причинява пневмонията на белия дроб?

Източник на изображение: Pxhere

Пневмонията се установява на базата на лекарски преглед, рентгенова снимка и комбинация от различни физически симптоми. Най-честите симптоми на пневмонията са влажна кашлица, хрема, задух, възпалено гърло, температура, остра болка в гърдите при дълбоко вдишване, увеличена дихателна честота, като степента на тяхната проява е строго индивидуална за всеки човек. Пневмонията носи риск за хора от всички възрасти, като всяка година е причина за смъртни случаи при деца и възрастни, както и хора с хронични заболявания. 

Усложненията, който могат да настъпят след пневмония се делят на два типа- такива засягащи белите дробове и такива засягащи други органи. 

Лечението на пневмонията се осъществява с антибиотична терапия след извършване на необходимите образни и  кръвни изследвания.

Ежегодно с пневмония се заразяват около 450 милиона души, а смъртните случаи вследствие на пневмония са 4 милиона. Най-уязвими на тежко протичане на пневмония са малките деца, възрастните хора и хората страдащи от хронични заболявания.

В миналото разбира се смъртността е била по-голяма, но благодарение на подобренията в лечебните терапии с антибиотици през 20-ти век процентът на смъртните случаи намалява.

Какво причинява пневмонията на белия дроб?

Източник на изображение: Libreshot

Специалистите са на мнение, че пневмонията не носи голям риск от усложнения, при условие че се открие навреме и се назначи правилно лечение. 

Както повечето от вас може би знаят вирусите могат да навлязат в тялото по-най различни начини- след допир до заразени предмети, по въздушно-капков път, посредством аспирация или по кръвен път.

Едни от начините да предотвратим усложнения вследствие на пневмония и да си гарантираме по-леко протичане на инфекцията са ваксинацията и адекватната и навременна лекарска помощ.