Източник на изображение : Freepik.com

Използването на климатици е едно от най-разпространените и ефективни решения за постигане на комфортна температура в закрито помещение. Тези уреди днес се срещат в огромно разнообразие от марки и модели. Различните варианти дават възможност на всеки да избере за жилището, офиса или за по-голямо помещение най-подходящата разновидност.

За класификацията на видовете климатици определящи са показатели като принцип на работа на компресора, дизайн, начин на монтиране, възможности за ефективно обслужване на дадена квадратура и др. Сред особено популярните типове климатици са използваните за покриване на по-големи площи колонни климатици.

По какво се отличават от останалите?

Подобно на останалите видове климатици, и колонните могат да бъдат конвенционални или с инверторна технология. По принципа си на работа също не се различават от другите и като тях разполагат с вътрешно и външно тяло.

Сред отличителните особености на колонните климатици могат да бъдат посочени следните:

Форма на вътрешното тяло

Визията на колонните климатици наподобява тръба или колона, откъдето идва и наименованието им – „колонни”.

Габарити

Докато стенните климатици например наподобяват панели и са по-дискретни, колонните са по-големи. Затова изискват малко повече място, въпреки че производителите разработват все по-компактни модели.

Монтаж

Монтирането на колонните климатици е на подова настилка, а не на стена или таван.

Климатизация на голяма площ

Поради по-голямата сила на обдухване и по-големия капацитет колонните климатици са подходящи да отопляват и охлаждат големи площи до и над 100 кв.м. Обикновено не се препоръчват за монтиране в жилище точно заради генерираната силна струя въздух. Но ако става въпрос за по-голямо помещение или например свързани две стаи, колонен климатик е също добро решение за климатизация.

Къде намират приложение колонните климатици?

Поради по-големите си размери и по-голямата мощност, колонните климатици са много подходящи за монтаж в по-големи пространства. Най-често се използват да отопляват и охлаждат:

  • производствени халета
  • ресторанти
  • търговски обекти
  • офиси
  • конферентни зали
  • складове
  • кафенета и др.

Всяко помещение с голяма площ и с висок таван може бързо да бъде затоплено или охладено с колонен климатик. Но може също да се постави и на място с нисък таван или с интериор, който не позволява монтиране на окачен такъв.

Модерният и практичен дизайн на колонните климатици може да се впише към всеки интериор и обстановка. По-силната въздушна струя и равномерното разпределение на въздуха задоволяват успешно потребностите от охлаждане или отопление, осигурявайки максимален комфорт.

На какви предимства може да разчитате с колонен климатик?

Ако се нуждаете от климатизация на помещение с по-големи размери, колонният климатик е много добър вариант. Той ще ви осигури по-равномерно отопление или охлаждане, а вградените филтри ще отстранят праха и алергените.

Други ползи, които осигуряват колонните климатици, са:

Лесни са за монтаж, използване и поддръжка

Макар че е препоръчително монтажът да бъде извършен от професионалист, можете да се справите лесно и сами. За вътрешното тяло трябва да се избере удобно място, а външното може да се постави на външна стена, тераса или покрив.

Използването на колонните климатици е интуитивно и също се извършва лесно поради наличието на LED дисплей. 

Предимство е също, че не се нуждаят от специфична поддръжка на модулите, освен от стандартна профилактика.

Имат модерен дизайн

Иновативната визия на съвременните модели колонни климатици ги прави изключително подходящи за използване в различни обществени сгради. Ако дадено домакинство разполага с по-голяма къща или апартамент, изборът на колонен климатик е едновременно функционално и модерно решение.

Енергийно ефективни са

Ако мощността на климатика е изчислена добре спрямо размерите на помещението, може да се постигнат значителни икономии на разходи. Инверторната технология позволява прецизен контрол на температурата. След достигането ѝ до зададените стойности, уредът регулира така работата си, че да не се допускат температурни колебания. По този начин не само се постига по-висок комфорт, но и се консумира по-малко енергия.

Притежават висока способност за отопление и охлаждане

Голямата мощност на колонните климатици позволява максимално добро отопление и охлаждане, в сравнение с други системи. Насочващите лопатки, намиращи се на изходящата решетка, регулират въздуха в хоризонтална или вертикална равнина. В автоматичен режим обращаемостта на въздуха е максимална и помага за постигане на равномерна температура за оптимален ефект. Най-мощните се справят там, където има нужда от устойчиво силно охлаждане.

Съвременните колонни климатици притежават различни функции, които ги правят удобни и практични за употреба. Могат да работят освен в режим на отопление и охлаждане,  и в режим на вентилиране и даже изсушаване. Произвеждат се и модели, притежаващи опция за супер мощност. 

Освен лицевия панел с LED индикатор, улесняващ интуитивното управление, повечето модели притежават функция за интелигентно обезскрежаване, вграден WiFi модул, автоматична защита, таймер, система за самодиагностика, няколко автоматични режима и др.

Ако желаете да отоплявате или да охлаждате ефективно, икономично и на достъпна цена помещение от над 25-30 кв.м, перфектният избор са колонните климатици. Мощни, елегантни и с възможност за дистанционно управление, те ще създадат максимални удобства и комфортна среда в помещението, в което са поставени.