Всеки ценител на красивия домашен интериор ще се съгласи, че обзавеждането на всяка стая трябва да се избере внимателно и да бъде изградено в зависимост от нейното предназначение  и  цялостна концепция. 

Без значение за коя стая става въпрос, умело подбраното обзавеждане за едно помещение със сигурност гарантира един красив и хармоничен интериор, който винаги създава настроение и носи удобство.

Спалнята например е една от тези стаи, където повечето от нас прекарват значително време от ежедневието си. Затова и си заслужава да положим усилие в създаването на удобен и уютен интериор, който прави ежедневието ни по-приятно.

Кой е най-подходящият цвят за спалня?

Източник на изображение:Pexels

Не винаги обаче е лесно да се създаде перфектен интериор, тъй като добрият интериор зависи от различни фактори.

Цветът е например едно от тези неща, които не са от решаващо значение, но са важни сами по себе си за това как ще изглежда една стая в завършен вид. Подходящият избор на цвят може да оживи едно помещение и да му вдъхне уникалност и стил.

В света на интериорния дизайн има богато разнообразие от цветове, което може донякъде да затрудни избора ни. Въпреки, че съществува голям брой цветови нюанси, цветовият спектър се състои от осем на брой основни нюанса-червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго, виолетово, синьо-зелено (циан).

В тази статия ще ви запознаем с някои основни интериорни правила, ще ви дадем съвет кой е най-подходящият цвят за спалня и ще ви представим няколко идеи, които ще ви помогнат да създадете приятен и уютен интериор в спалнята.

Кой е най-подходящият цвят за спалня?

Източник на изображение: Public domain pictures

Как да изберем цвят за спалнята?

Когато става въпрос за избор на цвят за дизайна на помещение, едно от интериорните правила, които се препоръчва да се спазват, е 60-30-10. Това са процентите на прилагане на цветовете по цветовата схема в един интериор. Тоест, в 60% трябва да присъства основният цвят, 30% са за вторичния и 10% за цвета, чиято цел е придаване на акцент в цялостния интериор.

Основният цвят трябва да е видим в по-голяма част от интериора. Той трябва да присъства при мебелите, пода и стените, пердетата, а също и щорите.  

Вторичният цвят не трябва да се конкурира  с основния в интериора на спалнята. Неговата роля като различен от основния цвят е просто да контрастира на основния и да го допълва в интериора.

Ролята на третия цвят в групата цветове в интериора е да създаде контраст спрямо другите цветове и да ги разнообрази. Третият цвят придава дълбочина на дизайна на помещението и създава усещане за контраст. 

По желание може да бъде избран и четвърти акцентиращ цвят, който да разнообрази цветовата схема на интериора. Важно е в интериора той също да бъде една шеста от основния цвят и една трета от вторичния цвят.

Кой е най-подходящият цвят за спалня?

Източник на изображение:Pexels

Стъпки по избор на цвят за избрана стая:

1-ва стъпка:

Изберете три цвята, които присъстват в даден постоянен обект в спалнята, която искате да обзаведете. Този обект може да е картина, интериорна декорация или пък цветна декоративна възглавница. Избраните три цвята ще бъдат основните, по които да се водите при избор на спално обзавеждане.

2-ра стъпка:

След като отидете в строителния магазин изберете три на брой образци за цветове на боя. След като сте стеснили избора от цветове, изберете от образците трите цвята, които най-много ви допадат.

3-та стъпка:

Сега от тези три цвята изберете един, в който да бъдат боядисани стените на спалнята. От останалите два изберете единия за мебелите, а другия за тапицерията. 

За тези, които не знаят,  факт за цветовете е, че с тяхна помощ можем визуално да накараме едно помещение да изглежда по-голямо или по-малко. Затова и е добре цветовете за интериора на спалнята да се съобразят с това дали е просторна или малка. 

Например, ако спалнята ви е малка, препоръчва се да изберете интериора в светла цветова гама. Светлите нюанси имат способността да отразяват дневната светлина и да придават усещане за простор.

Ако сте подбрали светли и тъмни нюанси на един цвят за спалнята, добра идея е тавана и задната стена на помещението да се боядисат в тъмен нюанс, а страничните стени да бъдат в цвят от по-светлия нюанс.

От друга страна, ако искате да придадете уют и закътаност на една спалня, то тъмните цветове са вариант.