Източник на изображение: Pexels

Обзавеждането на банята от нулата не винаги е лесно предвид факта, че на пазара съществува разнообразие от видове мебели и принадлежности за баня. Сифонът е един  от тези принадлежности за баня, които не можем да пропуснем, когато създаваме бъдещата си баня.

Въпреки че на пръв поглед е дребен елемент и не е първото нещо, което забелязваме, когато влезем в банята, той е важен сам по себе си. Сифонът за мивка играе важна роля за правилната функция на канализационната система в една баня или кухня. Той предотвратява разпространението на неприятни миризми от канализацията към помещението, както и не позволява попадането на твърди частици или предмети в канализацията. Освен това той се явява и естетически елемент от интериора на помещението.

При обзавеждането на банята можем да изберем мивка с включен сифон или да изберем сифона отделно. Ако сте си взели мивка без сифон, то е важно да се информирате относно различните типове сифони и техните особености.

Основно сифоните за мивка се делят на такива за под, за мивка и за вана, а по форма биват ъглови, кръгли  и квадратни. 

Кои са видовете сифони за баня?

Източник на изображение: Rawpixel

Има различни видове сифони за мивка , затова и изборът на сифон трябва да зависи от специфичните черти на самата баня и от какво ще е неговото предназначение. Други фактори, които следва да се вземат под внимание, са мястото на монтаж на сифона и водния дебит, който трябва да пропуска, материала на мивката, а също и диаметърът на дренажа и дренажното коляно. 

Например, сифоните за мивки от стомана се различават от тези предназначени за мивки от гранит например. Фиксиращият болт при сифоните за мивки от стомана е с по-малка дължина и може да не съвпадне с гранитни мивки. 

Изборът на тип сифон е важно да е според това колко на брой камери има мивката. 

Еднокамерните мивки имат едно преливане и едно източване и изборът на сифон за тях е лесен. Ако избираме сифон за двукамерна мивка или мивка с една и половина камера, то той обаче трябва да е предназначен за различни водни нива и да има опция за регулиране на височината на камерите.

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки от тях и ще ви дадем полезни съвети при избор.

Кои са видовете сифони за баня?

Източник на изображение: Pxhere

Ако искате да гарантирате безпроблемна експлоатация на канализационната си система, препоръчва се да изберете качествен сифон от висок клас материали за вашата мивка. Качествените сифони за мивка се характеризират с износоустойчивост и висока устойчивост на почистващи препарати и корозия.

Кои са основните видове сифони за баня?

Основно сифоните се делят на класически тип и такъв с гъвкава връзка (тръба). Могат да са изработени от пластмаса или от метал (месинг), като металните сифони са предпочитани за създаване на по-естетичен интериор. 

Едни от видовете сифони, които ще срещнете на пазара са

подов, рогов, линеен, комбиниран, бутилков, тръбни, с преливник, с витло, със странична връзка,  с решетка и без решетка, с T или  U-образна форма.

Бутилкови (класически тип)

Бутилковите сифони са високи, имат тясна форма и са подходящи за умивалници.  Този тип сифони с по-малък извод са подходящ избор за умивалници и двукамерни мивки, тъй като предлагат опция за допълнително поставяне на сплитери и тройници.  Специфичното при тях е, че се нуждаят от често почистване и трябва да  се разглобят при процеса, но пък запушванията при тях са лесен за разрешаване проблем.

С гофрирана тръба (вълнообразни)

Кои са видовете сифони за баня?

Източник на изображение: Wikimedia Commons

Вълнообразните сифони са с най-проста конструкция от всички. Той включва пластмасова тръба с извита рамка, на която от едната страна има изход, отвеждащ водата от мивката, а  от другата й има адаптер, който я свързва с канализационната система. Тръбата при този тип сифони може да е сгъваема и несгъваема.Този тип сифони са лесни за монтаж и могат да се монтират на различни места.

U-образни (тръбни)

Този тип сифони имат способност за самопочистване, което съответно намалява риска от запушване при тях. Техният минус е, че се почистват трудно, тъй като трябва първо да се разглобят, за да се почистят. Някои тръбни сифони имат клик-клак механизъм с автоматично отваряне и затваряне на отвора.

С преливник

Преливникът при сифоните представлява специален отвор в камерата на мивката или дренажа, който осигурява хоризонтално преливане. Има два вида преливници-такива предназначени за дренажа и такива предназначени за камерата на мивката. 

Кои са видовете сифони за баня?

Източник на изображение: Wikimedia Commons

Разликата между сифоните с преливник и тези без такъв е, че при първите се предотвратява изтичането на вода от мивката, ако има запушване в дренажа.

Преливниците най-често се срещат при еднокамерните мивки, като те може да липсват при някои видове двукамерни мивки от гранит или стомана, тъй като при този тип мивки втората камера играе ролята на преливник.