Стремежът на съвременните производители да създават енергоефективна техника с все по-интелигентни функции намира отражение и при климатичните системи, които играят ключова роля за комфорта в обитаваните от нас помещения.

Смятате ли скоро да си закупите климатик, добре е той да бъде инверторен. Почти всички производители днес предлагат климатични системи, оборудвани с инверторна технология, като тенденцията е те да изместят изцяло неинверторните.

Какво прави инверторните климатици толкова популярни

Източник на изображение: pexels.com

С какво превъзхождат инверторните климатици конвенционалните?

Ако се питате защо инверторен климатик да бъде вашият избор, има поне три причини за това:

По-голяма енергийна ефективност

Климатиците с инверторна технология работят по-икономично с около 70-80%, в сравнение с конвенционалните, особено ако класът на ефективност е А+++, което се дължи на принципа им на действие. Те имат компресори с променлива, а не с фиксирана скорост. Това не им позволява да функционират през цялото време с пълна мощност. Процесите на охлаждане и отопление са автоматизирани, като с помощта на сензор мощността може да бъде регулирана според температурата в момента.

Изключително тиха работа

При работата си инверторните климатици почти не генерират шум. Те не включват и не изключват при достигане на определената температура, за разлика от конвенционалните. Вместо това поддържат и регулират постоянна температура, а безшумната има работа ги прави идеално решение за спалня, детска стая и за офис.

Поддържане на по-комфортна температура

Принципът на работа на инверторната технология е такъв, че температурата в помещението е постоянна, без колебания. В началото при включването те започват работа на максимална мощност, а при наближаването на желаната температура оборотите се забавят и се пести електроенергия. Интелигентната система се саморегулира, улавяйки колебанията в температурата, за разлика от конвенционалните, при които компресорът е или в покой, или работи на оптимална мощност, което създава дискомфорт.

Какво друго да очакваме от инверторните климатици?

Днес пазарът е наситен с достатъчно разнообразни модели инверторни климатици на утвърдени брандове като Daikin, Hitachi, Panasonic, Gree, Mitsubishi electric и др. Може да откриете модели с мощност от 7 000 до 36 000 BTU и да изберете най-подходящия, отговарящ на вашите нужди и предпочитания.

Закупувайки си инверторен климатик, можете да очаквате от уреда да ви предложи не само по-висока енергийна ефективност, тиха работа и комфортна температура, но и още предимства като:

Ефективна работа при екстремни температури

Много от съвременните инвертори са проектирани за не по-малко ефективна работа и при екстремни температури със стойности под -20°С и над 45°С. В същото време разходът на електроенергия не се увеличава, а микроклиматът е здравословен за престой в помещението.

Здравословна среда

Наред с ефективното отопление и охлаждане, инверторните климатици осигуряват здравословна среда чрез системи, които разпределят равномерно потока въздух, и с различни по вид филтри за пречистване на въздуха. Освен със стандартен противопрахов филтър, повечето климатици разполагат с филтър за фино пречистване, с фотокаталитичен филтър, с плазма филтър с или без йонизатор, а някои климатици притежават самопочистващ се филтър. Способността за пречистване на въздуха правят помещенията с работещ инверторен климатик особено подходящи за деца, за страдащи от алергии  и за хора с дихателни проблеми.

Полезни функции и режими

В зависимост от модела, инверторните климатици може да притежават някои или всички от следните функции и режими:

Режим на изсушаване

Влагата често води до негативни последици като плесен, лоша миризма, акари и др., както и благоприятства развитието на вируси и бактерии. Климатикът изсушава въздуха в помещението, когато е необходимо да бъде поддържано оптимално ниво на влажност.

Режим „Комфортен сън”

Автоматичният контрол при зададен нощен режим осигурява подходяща здравословна температура за сън.

Самодиагностика

При наличие на тази функция, ако климатикът не работи добре, започва самодиагностициране  на вътрешния микропроцесор. Двуцифрена индикация представя грешката.

Автоматичен рестарт

При временно прекъсване на тока ще следва автоматично рестартиране на климатика в предишния режим, когато захранването се възстанови.

Защитни функции

Когато климатикът има защитни функции, те могат да удължат живота му и да улеснят неговата работа. Сред тях са забавеното стартиране на компресора, размразяващата функция, защитата от топлинно претоварване, предпазването от замръзване и др.

Други полезни функции са програмируем таймер, инфрачервен сензор за насочване на въздушния поток, дистанционно управление чрез смартфон, дори възможност за промяна режима на работа чрез гласови команди и др.

По-големият брой режими и функции означава повече възможности да бъде персонализирано устройството, за да се постигне максимален комфорт.

Когато вземете решение да си купите инверторен климатик, трябва да направите избор сред стотиците модели на различни марки, като се съобразите с големината на помещението и изложението, вида на дограмата, изолацията, целта за използване на климатика – дали повече за охлаждане, или за отопление, както и с бюджета си.

Ако предимствата на инверторните пред конвенционалните климатици са особено важни за вас, ще бъдете готови да направите малко по-голяма инвестиция, но да разчитате на икономично, ефективно и надеждно отопление или охлаждане. Като прибавите и модерния дизайн, който може да подхожда на всеки интериор, ще имате иновативен отоплителен уред, който напълно ще оправдае очакванията ви за качество, стил и комфорт.