Градинските пръскачки са незаменим уред за всеки добър градинар. Те са различни по видове и намират приложение за поливане, напояване и обезпаразитяване. Предимствата на градинските пръскачки са, че напояват равномерно и спестяват много време. Използват се основно през пролетта и лятото, но и по всяко друго време на годината.

За да изберете правилната пръскачка за Вас, трябва да си отговорите на следните въпроси – каква площ ще се обработва и колко често, какъв тип разтвор е необходим и за каква цел ще се използва пръскачката.

Пръскачките се използват за пръскане както на стайни растения, така и за обработка на по-големи градини. Съществуват различни видове пръскачки:

Какво трябва да знаем при избора на градинска пръскачка?

Източник: iStockphoto.com

Ръчни пръскачки

Този тип пръскачки са идеални за ежедневна употреба, когато не е необходимо да се извършва по-мащабна работа. Те действат на принципа на сгъстения въздух, като разтворът в контейнера се разпръсква под формата на струя или мъгла. С ръчните модели може да се обработват близки площи и по-лесно достъпни места. Те се делят на следните подвидове: пулверизатори, еднораменни и двураменни ръчни пръскачки

Пулверизаторите например са подходящи за работа с една ръка. Те са най-малките видове пръскачки. Резервоарът им е с вместимост между 0.5 л и 1.5 л, поради което са подходящи за по-малки площи – до  40 м². Най-често се използват в дома за третиране на растения и цветя.

Еднораменните пръскачки имат контейнер, който варира между 3 и 12 л. Оборудвани са с ремък за носене на рамо. Друга разлика с предишния вид пръскачки е, че тези разполагат с маркуч и удължител с дюза

Предимството на двураменните пръскачки пък е, че теглото е равномерно разпределено върху гърба на работещия благодарение на двете презрамки. Вместимостта им е между 10 и 20 л. Те са по-тежки от другите видове ръчни пръскачки.

Каквато и пръскачка да изберете, трябва да имате предвид, че колкото по-голяма е вместимостта ѝ, толкова по-рядко ще се налага доливане на разтвор. От друга страна, пръскачките с по-голям резервоар са по-тежки и при продължително носене може да предизвикат по-голяма умора.

Ръчните пръскачки са оборудвани с резервоар, клапан и дюза. Поради ниското си тегло са подходящи за ежедневна употреба. С тях може да се обработват места, които са по-труднодостъпни за по-големите пръскачки. 

Моторни пръскачки

Тези пръскачки са известни още като бензинови и са изключително мощни. Използват се за пръскане и дезинфекциране на по-големи площи, отколкото ръчните. Задвиждват се от бензинов мотор, който осигурява максимална производителност. Благодарение на това се осигурява непрекъснат работен процес. Стартирането е чрез въже, а контейнерът за препарати е изработен от неръждаема стомана или PP.

Бензиновите пръскачки са оборудвани с 2-тактов или 4-тактов двигател, като двутактовите работят със смес от бензин и масло, докато тези с четиритактовия не използват подобна смес. Вторите също са значително по-мощни и произвеждат по-малко вредни емисии. Поради тази причина са по-скъпи като цена, но определено си заслужават. Подходящи са дори за професионална употреба.

При избора на моторна пръскачка трябва да имате предвид следните параметри: тип двигател, мощност, налягане, вместимост на резервоара и дебит.

Какво трябва да знаем при избора на градинска пръскачка?

Източник: iStockphoto.com

Акумулаторни пръскачки

Този тип пръскачки се използват заедно с батерия и зарядно устройство, като някои модели се доставят с батерия, а за други е необходимо допълнително закупуване. Предимството им е, че са удобни и леки и не изискват непрекъснато ръчно изпомпване. 

От важно значение са напрежението и капацитета на батерията. Колкото по-голям е капацитетът, толкова по-голяма площ ще може да се обработи с едно зареждане. Най-често се захранват от Li-Ion батерии с напрежение 12 и 18 V. 

Акумулаторните пръскачки биват три вида – колесни, гръбни и раменни. Стандартната им вместимост е между 5 и 20 л, поради което са подходящи както за по-малки площи, така и за по-големи.

Откъде да закупя?

Ако си търсите пръскачка, можете да намерите голямо разнообразие от ръчни, акумулаторни и бензинови в сайта onlinemashini.bg. Цените са конкурентни, като част от артикулите са с промоционална цена. За редовните клиенти се предлагат допълнителни специални отстъпки. Продуктите са с високо качество на утвърдени марки. 

Поръчката се прави бързо и лесно, като не е необходима регистрация. Можете да я направите през телефон, компютър или таблет. Срокът за доставка е обикновено до 3 работни дни.

Освен че имате възможност за покупка на изплащане с удобни за Вас месечни вноски, за продукти над 70 лв. доставката Ви е безплатна.