Ламбда сондата, наричана още “кислородна сонда” представлява малък сензор, който е разположен между изпускателния колектор и катализатора на превозните средства.

Разработен е от Volvo още през 70 – те години на миналия век, но е внедрен във всички бензинови автомобили едва след 1993 година.

Какво е ламбда сонда?

Източник снимка: nag.bg

За какво се използва?

Кислородната сонда, както е видно и от името ѝ измерва и регулира количеството oxygen (кислород), което се изпраща към цилиндрите на двг (двигателя).

Плюс това влияе и върху нивото на емисиите на вредни газове като измерва количеството неизгорял oxygen, което навлиза в колектора, като така подпомага работата на катализатора.

Следователно, ламбда сондата, която се намира и във вашия автомобил гарантира, че превозното ви средство отговаря на европейските разпоредби за замърсяване и вредни СО емисии.

Как точно работи?

Когато двигателят с вътрешно горене достигне правилната температура, сензорът започва да измерва неизгорелия кислород в отработените газове.

Този резултат се изпраща към компютърния модул на двг на автомобила, който изчислява съотношението въздух – гориво и ако се налага оптимизира това съотношение.

Въз основа на тази информация се освобождава точното количество гориво, което е необходимо на двигателя, за да постигне пълно изгаряне на горивото.

В съвременните автомобили обикновено има не една, а две ламбда сонди , като едната е монтирана преди катализатора, а другата след него.

Проблем ли е дефектната кислородна сонда?

Всъщност, да. Казваме го, тъй като ако сондата се повреди, тя няма да може да изпраща данни към ECU или ако го прави данните няма да са точни. 

В резултат на това модулът за управление на двигателя ще използва грешна информация, което ще увеличи разхода на гориво, а впоследствие и вредните емисии.

В крайна сметка това ще доведе до повреда и запушване на катализатора, който ще се наложи да смените.

Какви са симптомите за дефектна ламбда сонда? 

Увеличен разход на гориво

Ако забележите, че от известно време ви се налага да зареждате доста по-често от преди, една от причините за увеличения разход на гориво може да е запушена или повредена ламбда сонда.

Разходът на горивото се увеличава, тъй като кислородният сензор не подава точни данни към компютърна за управление на двигателя и той не може да пресметне правилното количество гориво.

Груб празен ход

Грубият празен ход на двигателя означава, че той не работи стабилно, когато колата е паркирана или когато чакате на светофар.

Разбира се, грубият празен ход може да се дължи и на други проблеми, но е много възможно причината да е и в проваления кислороден сензор.

Намалена мощност на двигателя

Неправилно работещ ламбда сензор може да изпрати грешен сигнал, че сместа въздух – гориво е прекалено богата.

Ако това се случи, компютърният модул на автомобила ще направи корекции в подаването на сместа, а това от своя страна води до намаляване мощността на двигателя и прекъсване на запалването на свещите.

Светлинен индикатор на таблото

Ако имате проблем с някоя от ламбда сондите, най-ясният признак, който показва, че нещо не е наред е светлинният индикатор Check Engine, който ще светне, за да ви предупреди за това.

Какво е ламбда сонда?

Източник снимка: nag.bg

Кога трябва да смените кислородния сензор?

Животът на ламбда сензорът е около 150 000 км, но винаги е възможно да се наложи да го смените по-рано от предвиденото.

Казано по друг начин, ако забележите някой от гореизброените симптоми е добре да не чакате прекалено дълго, преди да посетите сервиз.

Можете ли да изключите ламбда сондата и да продължите да карате?

Да, възможно е, но никак не е за препоръчване. Казваме го, тъй като работата този на пръв поглед незначителен сензор ви гарантира, че вашият автомобил не отделя повече вредни емисии от допустимото според ЕС.

Освен това, с изключването на сондата ще увеличите разхода си на гориво с около 15 %, а и можете да допринесете за евентуална повреда на катализатора.