Едно от най-вълнуващите неща при ездата на мотор е смяната на скоростите. Излизането от дълъг завой, завъртането на газта и превключването на по-висока предавка е едно от най-страхотните изживявания.

И то не би било възможно, ако съединителят работи зле или е на път да се повреди напълно.

Ето защо е важно да можете да разпознавате симптомите, които показват, че този толкова важен за добрата работа на мотоциклета ви елемент има някакъв проблем.

4 симптома, които показват, че съединителят на мотоциклета има проблем

Източник снимка: pixabay.com

Признаци, които издават повреда в съединителя на мотоциклета

Плъзгане на съединителя

Плъзгането на съединителя е проблем, при който притискащата плоча не може да задържи фрикционните плочи плътно към маховика, което предизвиква неравномерно подаване на мощността.

Казано по друг начин, ако след като отворите газта оборотите на двигателя се повишават, но мотоциклетът ви не ускорява, това означава, че съединителя приплъзва и е време да посетите сервиз.

Трудно или необичайно превключване на скоростите

Превключването на скоростите е пряко свързано с работата на съединителя, така че е напълно логично, ако той или някой от компонентите му като пружини за съединител се износят да не можете да превключите предавките както преди.

Намалена горивна ефективност на мотоциклета

Друг симптом за повреден съединител е по-малкия пробег. Намалената горивна ефективност се дължи на факта, че износеният или повреден съединител не може да предаде правилно мощността си към скоростната кутия. А това води до по-ниско ускорение и скорост и разбира се до намален пробег.

В този ред на мисли, ако забележите спад в производителността на мотоциклета си, комбиниран с намален пробег, това е сигнал, че трябва да посетите сервиз.

Необичайни шумове, пулсации и вибрации

Ако чуете съединителя на мотоциклета да трака, скърца, пулсира, залепва или да издава други необичайни звуци или ако чуете, че нещо стърже отдолу, това най-вероятно означава, че съединителят е износен.

Същото се отнася и ако почувствате прекалено силни вибрации или пулсации при смяна на предавките или потрепване на мотора, когато потегляте или когато отпуснете съединителя след смяна на предавките.

Как да удължите живота на съединителя?

Не  “карайте” съединителя

Навикът да “карате” съединителя или казано иначе да държите лоста на съединителя частично притиснат, докато яздите съкращава драстично животът му.

Казваме го, тъй като, когато “карате” съединителя за продължителен период от време вие всъщност поставяне под напрежение всички негови компоненти (фрикционни, стоманените плочи, пружини за съединител и други), които се износват и в крайна сметка се провалят.

Затова се опитайте да използвате съединителя само, когато трябва да смените предавката, а после отпуснете лоста.

Избягвайте прекалено агресивните превключвания

Някой мотоциклетисти имат навика да превключват на по-ниска предавка, без това да е необходимо. Правят го само заради по-силния шум и драмата, която предизвикват, преминавайки по улиците.

Ако и вие сте сред тях, добре би било да се откажете от този навик, тъй като превключвайки на ниска предавка без да е наистина нужно съкращавате живота на съединителя си.

Разбира се, понякога се налага, особено когато карате по-бързо и навлизате в остър завой да сваляте малко по-агресивно предавките, но нека това не се превръща в навик.

Използвайте качествено масло и го сменяйте, когато се налага

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да се погрижите за съединителя на мотоциклета си е като използвате качествена течност, препоръчана от производителя и я сменяте според посочените в ръководството на превозното средство срокове.

4 симптома, които показват, че съединителят на мотоциклета има проблем

Източник снимка: pixabay.com

Колко време може да издържи съединителя, преди да се наложи смяна или ремонт?

С подходяща грижа и добра поддръжка, съединителят на мотоциклета ви може да издържи доста дълго време, без да се налага смяна или скъпи ремонти.

Няма установен стандарт колко време може да издържи, но според специалистите, ако се грижите добре за него е напълно нормално да изминете от 20 000 до 50 000 мили, преди да забележите някой от по-горе изброените симптоми.