Гумите често са пренебрегвани в поддръжката на един автомобил. Понякога поради небрежност, друг път заради незнание или трети поради желание да се спести някой друг лев, факт е, че гумите прекарват повече време, отколкото трябва, на нашите автомобили. За съжаление това би могло да увеличи опасността при шофиране.  

Този пропуск не е незначителен, тъй като гумите са връзката между водача и пътя. Можете да проверите колко са износени едни гуми наблюдавайки цвета им и чрез измервателен уред за проверка на дълбочината на релефа. Нека ви запознаем с няколко стъпки, които биха ви помогнали да удължите живота на своите автомобилни гуми

Поддържайте правилното налягане

Налягането е един от основните фактори, които влияят върху износването на гумите, което в повечето случаи е неравномерно. Прекомерното налягане ще доведе до по-голямо износване в централната част на гумата, в допълнение към намаляване на контактната повърхност с асфалта и следователно и до намаляване на сцеплението. 

Същото се случва, ако гумата е с твърде ниско налягане, което ще доведе до неравномерно износване (този път от външната страна на гумата) и ще намали контактната повърхност.

Препоръчително е от време на време да проверявате налягането, тъй като е нормално гумата понякога да изпуска въздух. Проверявайте редовно капачките на вентилите, защото поддържат херметичността на гумите.

Как да удължим живота на гумите си

Източник на изображението: pexels.com

Променяйте налягането в зависимост от натоварването

Големите производители на гуми, като GOODYEAR, имат номинално измерване на налягането, което да поддържа правилното износване на гумите. Измерването варира, ако автомобилът е тежко натоварен или не.

Обикновено се случва така, че тръгваме на път и не проверяваме налягането в гумите. Производителите препоръчват едно налягане при малко или никакво натоварване на автомобила и друго, когато в автомобила има багаж и пътници. Във вашите ръце е да адаптирате налягането на гумите спрямо натоварването му.

Избягвайте рязкото ускоряване и спиране

Заедно с налягането в гумите, стилът на шофиране е един от основните фактори, влияещи за здравето на гумите. Рязкото ускоряване и спиране водят до по-голямо износване на протектора чрез увеличаване на силите и въртящите моменти в гумата, нещо, което от своя страна повишава нейната температура и последваща деградация на каучука. Ето защо, ако сте от шофьорите, спиращи в последния момент, гумите ви първи ще пострадат. 

Бързите скорости са не само незаконни и опасни, но и вредни за автомобилните гуми. Те са отговорни за по-голямото им загряване, а това обикновено е свързано с по-силна опора в завоите, а също и със рязко ускорение и внезапно спиране. Крайният резултат ще бъде по-бързо износване на гумите

Как да удължим живота на гумите си

Източник на изображението: pexels.com

Избягвайте острите завои

Начинът, по който взимате завоите, е друг важен фактор за износването на гумите. Ако при чертането на завоите начертаем траектория без остри завои, ще намалим износването на гумите, особено от външната страна на протектора и външните рамена. Това е нещо, което е особено забележимо на места с много кръгови кръстовища, и то е, че вземането им с висока скорост може да доведе до по-голямо износване на гумите от дясната страна от външната страна.

Внимавайте да не наранявате гумите

Редовно по пътищата има дупки, като понякога те не могат да бъдат избегнати. В такъв случай преминавайте с ниска скорост през тях, за да предотвратите наранявания и разкъсвания на гумите. 

Внимавайте и с бордюрите при паркиране, които биха причинили непоправими щети по гумите ви, често незабележими за невъоръжено око. Този тип наранявания на гумите може да не се появят веднага, а с течение на времето. Проблем има при автомобилите с нископрофилни гуми, които могат да се притиснат между бордюра и джантата. 

Внимавайте и с веригите

По време на зимния сезон много шофьори прибягват до веригите за гуми, за да могат да достигнат до по-заснежени и заледени участъци. Доверявайки се на вериги, бъдете внимателни и избягвайте високите скорости, особено ако няма много сняг. Уверете се, че веригите са монтирани добре и ги премахнете възможно най-скоро, след напускане на заснежения участък, за да не повредят гумите.

Как да удължим живота на гумите си

Източник на изображението: pexels.com

Спазването на тези съвети не само ще удължи живота на гумите ви, но и ще предпази пътниците в автомобила и околната среда, докато намалява разхода на гориво. От GOODYEAR препоръчват да проверявате гумите си веднъж месечно и особено преди пътуване. Това би гарантирало вашите безопасност и комфорт на пътя.