Когато говорим за обзавеждане на баня, много хора имат практични решения по темата, но сложността идва, когато площта, с която разполагат е доста ограничена и по-голямата част от идеите отидат на вятъра.

Тук във тази статия ще разгледаме, няколко идеи, които би били, като свеж полъх за вашата баня.

Най-напред е добре да си изберете цвета за банята. Най-удачното решение за малки и средни помещения е да заложите на топлата и светла гама, но ако бялото все пак ви изглежда прекалено и не е вашият цвят, може да го замените с бананово, бледо синьо, беж. Какъвто и да изберете, е добре да не бягате от светлите цветове, когато избирате.

Хубавото е, че винаги може да си поиграете с няколко нюанса при обзавеждането, тогава дори може да си позволите и по-тъмен тон, като акцент към светлия.

Как да създадете стилна и комфортна баня

Източник на изображение: pexels.com

След като проблема със цвета на банята е решен, е добре да помислите как най-практично да разположите мебелите, за да може да използвате максимално площта на помещението. Стандартно – една баня трябва да обслужва всичките ви базови хигиенни нужди, все пак тя не е спа зона,, нито перално или център за красота. Естествено при по-големите бани нещата стоят малко по-различни, тъй като там може да си позволите някои екстри, но при малката е просто вашата хигиенна зона и до там.

Има доста разнообразни и раздвижени мебели за баня, които пазара предлага и не само, че са красиви но и вършат чудесна работа. Ако пък виждането ви е по-различно, винаги може да заложите на отделни мебели и да ги съчетаете, така както на вас би ви харесало. За щастие днес мебелите за баня са с разнообразни функции и удобства. Има и такива, които са с вградени раздели за чекмеджета, стелажи за козметика, затворени шкафове, такива, които събират уреди и принадлежности за ежедневната употреба.

Ъгловите шкафове с мивка спестяват доста голямо пространство и дават възможност за съхранение, а и те са идеални за малки бани, тъй като са създадени именно за тях. Мебелите от стъкло ще са идеални, тъй като прозрачността прави помещението оптически по-голяма и обемна.

Залагайте на малки душ кабини или само на душ, а идеята да сложите вана е страхотна, стига да сте готови да се лишите от всякакъв вид компактност и място.

Огледалата за баня, са неизменна част от мокрото помещение. Голямото огледало за малка баня, е най-практичното решение, което може да вземете, защото то създава илюзията за дълбочина, големина и просторност. А няма нищо по-приятно от това.

Ясно е за всички, че осветлението е важно не само за банята, но и за всяка останала част в дома ви. Практичните идеи за баня винаги включват LED осветление, защото така се избягва наличието на висящи тела и заемане на иначе малкото пространство.

Може би естетическия красивия интериор на банята не е толкова важен, когато го използвате рано сутрин и бързате за работа, но от друга страна стилния интериор и уюта на банята влияят ползотворно и повдигат настроението максимално. 

Избора на големи и меки кърпи с красиви цветове и орнаменти, както и пухкаво килимче на земята определено ще повишат комфорта в банята.

Аксесоарите са неизменна част от дома ви, затова винаги използвайте такива, които отразяват вашата личност и ви подобряват настроението. Макар прости, тези техники правят това помещение невероятно кътче, което ще успее да ви достави нужния комфорт по време на ползване.

Чистотата и простора си остават номер едно за тази част на дома, колкото и банално да ви звучи. Една чиста и подредена баня изглежда в пъти по-просторна, от която и да е друга – натрупана и мръсна. Редовното почистване е много важен фактор, не го пренебрегвайте. Макар малка, вашата баня може да бъде мечта за други, независимо размера й.

Независимо колко е малка вашата баня, съвсем не означава, че е ограничена при избора на стил. В края на краищата, може да обзаведете малката баня, така както го виждате и го чувствате. Дизайна е въпрос на гледна точка, а не строго определен стил.