Холът е онова място в дома ни, в което прекарваме най-много време почивайки си, сами или със семейството си, или пък посрещаме гости. Поради тази причина това помещение трябва да е уютно, гостоприемно и представително.

В тази статия ще разгледаме няколко идеи, които ще ви помогнат по пътя към постигането на мечтания от вас хол.

Обзавеждането на хола изисква много повече време и  внимание, защото е пряко свързано с функционалността на стаята. То трябва да бъде функционално, уютно и да отговаря на размерите на помещението, а също така да предразполага към атрактивен интериор.

Трябва да се прецени според нуждите точно какво обзвеждане искате да направите – дали ще е с модулни мебели или пък самостоятелен диван, дали ще има кресла и фотьойли, които са изключително модерни и удобни или пък ще искате табуретка и помощна масичка. 

Идеи за обзавеждане на всекидневната

Източник на изображение: pexels.com

Ако мечтаете от дълго време да имате меко и удобно местенце в което да потънете в сладка дрямка или да прочетете някоя интересна книга, а защо не просто да погледате телевизия, заложете на креслото и фотьойла. Те се купуват именно заради всички тези функции по-горе изброени. Да, дизайна, материалите и дамаската също са важни, но истинската причина да поставите подобен вид мебел в дома си е най-вече заради уюта, който ще ви предложи.

А за да откриете наистина удобен фотьойл, който да отговаря на вашия ръст, размер и форма, трябва да обърнете внимание на някой неща като:

  • седалката
  • облегалката
  • подлакътника

Фотьойла си върви с по-малка или по-голяма табуретка, на която да ще ви е удобно да си изпънете краката. Хубавото е, че тази табуретка може да се съхранява под масата в хола, ако нямате къде другаде и да е като допълнително място за сядане, когато приемате повече гости.

Всичко зависи от вашите изисквания и предпочитания към какъв дизайн сте се ориентирали – семпъл и изчистен, по-ярък и забележим, с прави линии или пък нещо в бохемски стил.

След като вече сте избрали какво ще бъде обзавеждането, е време да решите, коя ще бъде фокусната точка, защото около нея ще бъде подредена цялата стая. Естествено тя може вече да присъства в помещението, като камината например. Можем и сами да си я създадете, като аранжирате някоя от стените със снимки или пък ако свирите на пиано, да поставите такова. Фокусната точка е нещото, което хората първо него виждат, когато навлязат в това помещение и задържат вниманието си най-много върху нея.

Цветът е следващата стъпка, към която трябва да престъпите. Ако търсите някоя по-свежа и ярка комбинация или да се придържате към неутралната палитра, но е важно комбинажията от цветовете да е хармонична и да отговаря на личните ви разбирания за домашен комфорт. Като цяло дизайнерите препоръчват комбинацията между тъмни и светли нюанси, защото така се създава дълбочина и внасяне на баланс в декора.

Практичността е приятел номер едно при обзавеждането, на което и да е помещение от дома. Изберете стил пасващ на нуждите ви. Идеята е да се чувствате комфортно и приятно. 

Използвайте огледалата като част от интериора. Освен основната функция да ни показват как изглеждаме, имат и много други. Те могат да увеличат пространството, светлината или да направят един обект невидим.

Много хора пренебрегват светлината, но тя също допринася за цялостния облик на помещението и то в целия дом. Според много интериорни дизайнери е най-добре тя да бъде комбинирана ( да има 3 източника). Единият и основен да е отгоре, другият да бъде естествената светлина от прозореца, а третият да е като акцент в някой от ъглите на стаята.

Това са няколко страхотни и практични идеи, които ще направят вашата всекидневна перфектното място за отдих, в което ще обичате да живеете и в което гостите ви ще се чувстват, като у дома си.