Всеки градинар и земеделски производител се бори с плевелите. Наистина има много различни начини това да се случи, но днес ще видим как могат мотофрезите, като тези в Prismabg.com, да помогнат в тази задача, като премахнат семената на плевелите от почвата по един екологично съобразен начин.

Основното предимство на използването на мотофреза за борба с плевелите е, че може да ви спести значително време и физически труд. Този вид селскостопанска техника притежава остри лопатки, които се използват за разбиване на почвата и преобръщането ѝ. По този начин земята се подготвя за сеитба. Ако това се прави на ръка отнема два пъти повече време. Има много различни видове мотофрези в търговската мрежа, подходящи за малки и големи градини, захранващи се на ток, бензин или дизел. Ако досега не сте се снабдили с една, можете да го направите, ние Ви обещаваме, че няма да остане неизползвана.

Култиватор за премахване на плевели

Култиваторът е лека машина, която разрохква почвата между редовете посеви. Тази машина е отлична, ако имате повдигнати легла на растенията. Култиваторите обаче са идеални само за по-малки площи, заради по-ниската им издръжливост. Има различни модели култиватори, които работят на бензин, батерии и ток.

Мотофреза със задни зъбци

Мотофрезите използват остриета, лопатки, с които разрохкват почвата. Спрямо това, дали те са позиционирани отпред или отзад на машината, се поставя и двигателя. Мотофрезите, чиито зъбци са отзад са по-големи, по-мощни и по-тежки в сравнение с мотофрезите с предни зъбци. В Prismabg.com ще откриете и двата вида. Когато трябва да се обработват цветни лехи, които са близки една до друга или да се вадят плевели или семена на плевели, този вид мотофреза е прекалено голям и не е подходящ

посадена градина

Мотофреза с предни зъбци

Много по-лек вариант, който позволява адекватно движение измежду лехите и лесното премахване на плевели и семена. При всяко положение, зъбците на една мотофреза не само като разположение, ами и като вид, са много важни. Има зъбци, които са за по-дълбока обработка на земята, има такива, които са за скална почва, както и такива, които се използват за рязане на корени.

Как да премахнете плевелите с мотофреза

Премахването на плевелите и на семената им с мотофреза не е много сложна задача. Първата стъпка при използването на мотофрезата е да подготвите областта, която ще обработвате. Можете да използвате косачка, с която да отрежете тревата и плевелите възможно най-ниско. Необходимо е да премахнете и всички камъни, които ще възпрепятстват процеса. Ако почвата е глинеста, тогава трябва да я полеете преди обработката ѝ.

Поставете мотофрезата върху почвата и нагласете остриетата да сочат надолу. Когато натиснете съединителя, те ще закопаят в пръстта. Уверете се, че държите здраво, защото остриетата леко ще отскочат от земята при стартиране на двигателя.

Необходимо е да се движите бавно и да натискате машината към земята. Когато приключите с реда, трябва да  повдигнете остриетата леко от земята, като наклоните машината назад.