Съществуват доста спорове за това кой е най-популярният спорт в света. Повечето хора биха оприличили американският футбол или баскетбола, като лидер в тази класация. Но тези хора биха били разкритикувани от почитателите на световният футбол.

Тази глобална игра е известна в цял свят от десетилетия насам. Забележителното при нея е, че успява да свърже всеки един човек, независимо къде се намира на планетата ни. Нещото което крепи и държи всички заедно е именно страстта.

Тази страст е вътрешно чувство, което не може да бъде описано с думи, въпреки че всеки футболен фен разбира нейният дълбок смисъл.

 

На какво се основава тази страст?

За разлика от другите телевизионни програми, част от емоцията, която можете и то със сигурност ще изпитате, гледайки футболен мач се осъществява, благодарение на присъствието на други хора. Обикновено това е между близки приятели, които се събират в дома и се наслаждават на голямата игра.

В голям процент от случаите футболните мачове изглеждат изключително приятни веднъж щом се съберете с познати да ги гледате, отколкото ако сте напълно сами. Може би това отчасти се дължи на причината че и те симпатизират на даденият отбор, но всичко се крепи до чувството на съпричастност и страст.

Ако и вие сте футболен запалянко, определено сте наясно с факта, че към всеки мач трябва задължително да присъства богат асортимент от напитки и храни. Това е неписано правило, което увеличава емоцията дори още повече.

Както казахме спорта разполага с привърженици от цял свят, така че не очаквайте всички да харесват един и същи тип храна. Различните нации имат специализирани храни, които взимат в големи количества при такъв тип събитие и затова ние ще ви представим част от тях.

 

Любимите лакомства на феновете от цял свят

Един интересен аспект, подкрепящ тази традиция е, че според редица статистики, привържениците консумират напитки и храна много по-често, когато наблюдават спортно събитие особено в големи групи от хора.
Храната обикновено е от типа ‚‘‘ Junk ’’, състоящи се от най-различни по вид снакс, пуканки, ход догове, сладки лакомства и разбира се газирано или бира. Това не винаги обаче е така, тъй като в някои държави предпочитат да ядат вкусни току що изпечени меса.
Например нека обърнем повече внимание на Европа. Причината да изберем нея е, защото континента се смята за родното място на футбола и освен това тук се намират едни от най-големите фен дружества в цялото земно кълбо.
За лакомства при спортни събития те често включват в менюто :

  • Семки
  • барбекю
  • Пайове
  • Традиционни специалитети

Не навсякъде обаче се подготвят с всички видове, тъй като феновете във всяка страна си имат свои предпочитания. По принцип консуматорите на семена се отчитат според световни данни в над 50 % от страните, докато другата половина предпочитат барбекю. Последните две е възможно да срещнете в не повече от 3-4 страни.

 

Защо съществува комбинацията семки и бира?

В нашият край определено всеки би се съгласил, че тази комбинация е възможно най-добрата. Като цяло всеки човек притежава свои собствени предпочитания, но масовата част от населението на България обожава приятното ухание на студена бира в комбинация от солени печени семки.

За изненада на мнозина семките всъщност са богати на здравословни мазнини, витамини и минерали. Тези хранителни вещества помагат, изигравайки важна роля в намаляването на риска от общо здравословни проблеми, включително и сърдечни такива.

Докато от друга страна бирата е напитка от древността, която всеки съзнателно почита. А когато тя се комбинира с гледането на футболен мач в приятелска компания, изживяването е единствено по рода си.