Здравата и красива коса прави винаги добро впечатление. Хубавата коса може коренно да промени външния ни вид и дори да ни придаде младежки вид, когато се грижим за нея правилно.

Затова и е от значение да я поддържаме в добро състояние и да полагаме специални грижи за нейната правилна поддръжка.
Безспорно шампоанът е един от най-важните продукти за коса, без които не можем. Невинаги изборът на добър шампоан е лесен поради многобройното разнообразие от видове шампоани.

Здравата и хубавата коса зависи от състоянието на скалпа.А той пък се влияе от типа на шампоана, който използваме.
Основното важно нещо при избора на шампоан е той да отговаря на нашия тип коса, както и на типа на скалпа.

Шампоанът с качествени съставки е ключов фактор за поддържането на косата ви здрава и жизнена. Изборът на качествен шампоан е важен за здравето на нашата коса.
Мастните жлези в космените фоликули имат ролята да смазват косата и да й осигуряват защита от влажната среда. Типът на косата ни зависи от производството на себум, което пък от своя страна се влияе от климата, при който живеем, нашето здравословно състояние, начина ни на поддръжка на косата.

Какъв шампоан да изберем според типа коса?

Типове коса:

Суха коса
Сухата коса е резултат от намалено производство на себум.Косата е твърда, без блясък, лесно се накъсва и заплита и е склонна към цъфтеж.
Ако имате суха коса, необходим ви е шампоан, който съдържа хидратиращи съставки.Това са натурални масла, които подхранват ефективно косъма и му помагат да възвърне предишния си вид.

Такива са масло от ший и арганово масло. Те са подобни на естествената мазнина на косъма и помагат на косата да бъде отново жизнена.
При суха коса избягвайте шампоани за обем, тъй като те могат допълнително да изсушат вече сухата коса
Добър избор са шампоаните с подхранващи или изглаждащи формули, такива обогатени с кератин, копринен протеин или шампоани предназначени за къдрава коса.
Ако освен суха коса, имате сърбеж и лющене на скалпа, добър избор за вас са шампоаните за чувствителен скалп. Съставки като чаено дърво и ментол са ефективни при суха коса и сух скалп. Просто избягвайте шампоани, които съдържат сулфати.

Мазна коса
Когато има свръх секреция на мастните жлези, косата се омазнява повече. Излишният себум може да се дължи на различни фактори и кара косата да изглежда мазна и без обем. По-честото миене на косата обаче не решава този проблем.
При мазна коса е важно да изберем шампоан с ефективно почистващи съставки във формулата му. С употреба на правилния шампоан за мазна коса, миенето на косата може да бъде 1-2 пъти в седмица.

Подходящите съставки на шампоана като екстракти от билки, алое вера, краставица, евкалипт, ментол или цитрусови екстракти ще балансират нивата на себум и косата ще се омазнява по-малко.

Ако имате мазен скалп, не избирайте шампоани, които са с хидратиращо, подхранващо или изглаждащо действие. Не са добър избор и шампоаните за къдрава коса. Балансиращите или така наречени детокс шампоани са по-добър избор за мазна коса.
Ако боядисвате косата си, но имате мазен скалп, избягвайте шампоани, които съдържат сулфати SLS/SLES.

Нормална коса
Нормалната коса се нуждае от шампоан с правилната измиваща формула, която да осигури мекота, обем и блясък на косата.
За нормална коса добър избор са шампоаните с екстракти като лимонена трева, лайка, зелен чай, жасмин, краставица, букет от билки, бадемово мляко, екстракт от коноп, ленено семе. Ако имате нормална коса, избягвайте шампоаните със силикон.

Смесен тип коса
Косата от смесен тип се омазнява най-вече в корените и краищата.  Ако имате смесен тип коса се нуждаете от шампоан, който е предназначен за комбинирана коса.
Но при смесения тип коса краищата на косата могат да са сухи, а скалпът да е мазен. В такъв случай е важно да използвате шампоан за мазна коса за корените, а подхранващ балсам за сухите краища.