Ядките са добър източник на здравословни мазнини, протеин и фибри. Чудесна опция са както за междинна закуска, така и като добавка към сутрешната порция овесени ядки или към свежа салата. Те носят множество здравословни ползи за организма, които са добра причина да ги вкючим към ежедневното меню.

Както суровите, така и печените ядки носят редица ползи за здравето. Ядките са чудесно попълнение към здравословния хранителен режим. Без значение дали са цели, на парченца или под формата на масло, ядките са не само вкусни, но и много полезни.

 

Здравословни ползи от печените ядки

Ядките като цяло имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.Те спомагат за регулирането на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар.
Ядките са богати на различни полезни хранителни вещества като например витамин Е, магнезий, фосфор, мед, магнезий, цинк, селен. Процентното съдържание на хранителни вещества варира според различните видове ядки. Например бразилският орех осигурява ежедневната доза от селен.
Лешниците, макадамията и бразилския орех имат по-малко от 2 гр., докато кашуто има 9 грама въглехидрати на средна порция от около 18 броя кашу.Затова и печените ядки са предпочитана храна при нисковъглехидратна диета.
Печенето на ядките повлиява тяхната хранителна стойност и наличие на хранителни вещества. Главната цел на пченето е да се подобрят вкусовите качества на ядките и тяхната структура. Не можем да отречем, че след печенето някои ядки стават супер вкусни.
Ядките могат да бъдат печени както в олио, така и без. Печенето намалява водното съдържание в ядките и в резултат те стават по-хрупкави. С печенето всъщност се намалява и теглото на ядките.
Ако сравним печените със суровите ядки, тяхното съдържание на мазнини, протеини въглехидрати е горе долу еднакво. Просто печените ядки съдържат повече мазнини и калории на грам.
Например 28 грама сурови бадеми съдържа 161 калории и 14 грама мазнини, докато същият грамаж от бадеми съдържа 167 калории и 15 грама мазнини.
Що се касае количеството протеин и мазнини в ядките, то е горе долу еднакво.
Ядките са изключително богати на антиоксиданти и най-вече полифеноли. Както вече знаем полифенолите се борят със свободните радикали. Те имат и силен противовъзпалителен ефект.
Ядките също така предпазват от диабет тип 2. Те носят ползи на сърдечно-съдовата система, тъй като предпазват от сърдечен удар и регулират кръвното налягане. Имат свойството да намаляват лошия LDL холестерол и повишават HDL холестерола.

Консумацията на ядки също така спомага за регулирането на теглото. Въпреки че са богати на калории, ядките всъщност могат да ви помогнат да отслабнете.Това се дължи на факта, че организмът ни не абсорбира всички калории, приети с ядките.
Друга полза от консумацията на ядки е фактът, че те имат ефект върху холестерола и триглицеридите. Това се дължи на тяхното съдържание на мононаситени и полинаситени мастни киселини.

Ядките са богати на фибри и поради тази причина те спомагат за добрата чревна флора и доброто здраве на храносмилателната система.
Нека разгледаме едни от най-разпространените видове ядки и техните характеристики.

Топ ядки и техните ползи за здравето:

Орехи
Орехите са много богати на антиоксиданти, растителни омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина (ALA). Те всъщност могат да се сравнят с рибата по своите свойства с борбата със свободните радикали.

Бадеми
Бадемите също са богати на антиоксиданти. Те предпазват клетките ни от оксидативния стрес.
Бадемите също така намаляват нивата на лошия холестерол и повишават добрия.
Проучвания показват, че хората, които похапват редовно ядки, имат значителен спад в нивата на холестерол.

Кашу
Похапването на кашу всъщност може да ви помогне в борбата с килограмите. Те са също така едни от ядките с най-високо съдържание на фибри.

Лешник
Лешниците са богати на витамин Е и предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те понижават лошия холестерол и триглицеридите. Освен това влияят добре и на кръвоносните съдове.

Всеки един вид ядка носи своите ползи за организма. Затова и е необходимо да се храним с разнообразие от ядки. Ядки Елит предлага разнообразие от селектирани ядки с високо качество от плодородни региони на страната, а също и от чужбина.