Какво да добавим към обработката на почвата през пролетта и есента? Има редица неща, които ще направят почвата в градината Ви по-добра, като тор, сурова органична материя или органични добавки. Можете да ги сложите ръчно или да обработите земята с мотофреза Prisma или мото блок. Има безброй начини как да приготвите земята преди да е паднал снега, за да може на пролет, да имате здрава почва, която иска съвсем лека подготовка преди засаждане. Всичко това обаче не важи, ако ще засаждате зимни култури, за тях ще Ви разкажем друг път, защото и те имат специални предпочитания към състава на почвата и е нужно да се отнесете с внимание.

Ако все още не сте опитен градинар, то няма как да знаете, че есента за почвата е по-важна от пролетта. Вярно е, че на пролет се сее, ама на есен пръстта се подхранва, за да има на пролет къде да се засеят културите. В противен случай, няма да има достатъчно хранителни вещества, които да подхранят растенията и реколтата ще е слаба или даже никаква.

Какво се добавя към почвата?

Знаете, че почвата се тори. Със сигурност сте чували, че има тор, органична материя, както и добавки за почва. Всички тези неща са полезни за вашата градина. Ако вече сте се снабдили и с някоя мотофреза, то разпределянето на добавките и на торта няма да е никак сложно и трудно. Спрямо твърдостта на почвата, може да използвате и съвсем малка електрическа мотофреза, дори и тя ще Ви свърши работа, ако почвата Ви е рохкава.

ръце върху почва

Защо добавяме тор?

Можете да си набавите сами или да си купите пакети тор, но и в двата случая, уверете се, че имате достатъчно. Можете да държите торта в бидон, навън в двора. Ако бидонът е ярък цвят ще можете отдалеко да забележите къде е.

Не трябва просто да изсипете торта върху почвата. Задължително преди това градината трябва да е фрезована и аерирана. Можете да го направите с мотофреза, а можете и с градинска вила. Ако го правите ръчно, ще Ви отнеме доста време и мускулна сила, така че това не е най-оптималния вариант. Тори се преди минусовите температури, защото микробите не са замръзнали и са активни. Това се отнася за всички градини, включително и за цветните лехи и овощните градини.

Естествено, преди да наторите и да започнете да се занимавате с почвата, първо трябва старателно да почистите всичко, което е отгоре, като паднали камъни, съчки или големи буци пръст.

Торта няма да Ви трябва само на есен, ами и на пролет, когато засаждате културите, които сте планирали. Малък трик е да я смесите заедно с оригиналната почва и в тази смес да засадите растенията. Това е най-добрата опция, особено, когато садите луковици или цели корени.

Защо добавяме прясна органична материя?

Знаете ли какво става с почвата през зимата, когато замръзне и я покрие сняг? Тя отлежава преди сеитбата. Нужна ѝ е органична материя, която да се разложи, за да не си загуби почвата напълно активните свойства. Прясната органична материя може да е прясна тор или листа. Важно е обаче, да имате предвид нещо за разлагането на тези материали. Полезните почвени организми, които ще помогнат за разграждането на този материал, изискват азот, за да се справят с тази задача. Това означава, че ако не добавите допълнително азот заедно с органичната материя, микробите ще започнат да използват азота от вашата почва. За да избегнете това, трябва да добавите богатата на азот оборска тор, заедно с органичната материя.

подрязване на растения

Отделно от това, ако решите да посипете листа, за да се разложат, трябва да ги надребните. Не е добре, да са толкова големи, че да се слепнат и да образуват килим или покривало върху почвата, защото ще я задушат. Можете да ги направите на по-малки парченца с градинската косачка или с шредер. Животинската, оборска тор също е чудесен избор за органична материя. Не използвайте обаче такава от котки или кучета.

При есенната обработка на градината, не е от съществено значение, дали оборската тор е свежа или отлежала. И в двата случая, ниските температури ще накарат каустичният амоняк да се разсее, като оставят върху почвата Ви само важните хранителни вещества.

Органичните добавки

Процесът на гниене е много бавен, тоест слагайки органична тор през есента, то тя със сигурност ще подхранва почвата и през пролетта. Можете да си закупите и органични добавки, фертилайзери, или да си намерите моноамониев фосфат. Има ги в магазините за градинска техника. Тези добавки ги смесвате с торта или с органичната материя, която планирате да разстелите. Можете да ги сложите и около корените на вече пораснали растения.

Ако подозирате, че pH на почвата ви може да се нуждае от коригиране, есента е точния момент за това. Най-добре е да правите промени в pH-то бавно. Тоест постепенно за по-дълъг период, примерно оптималният вариант е за 3-6 месеца. Ако искате да повишите pH-то на почвата Ви, добавете вар, а ако е нужно да го намалите, тогава борови иглички, мъх или сяра ще Ви трябват. Направете тест на градината си, за да разберете от какво има нужда. Не разчитайте на опит или на това, че миналата година е била прекалено алкална и сега ще е. Само след като знаете резултатите от теста, можете да наторите, да сложите органична материя и да минете градината с мотофреза.

По-добра почва – по-добра градина

Подобряването на почвата във вашата градина е от значение за способността й да задържа вода, да поддържа здравия растеж на растенията и да помогне на растенията да се справят с болести и вредители. Независимо дали сте нов в градинарството или опитен професионалист, изграждането на по-добра почва е задължително. Така си гарантирате лесна обработка на пролет. Особено, ако почвата ви е добра няма да има нужда от дълбоко фрезоване.