Детето ви е все още малко и вие се питате дали е добра идея да го запишете на курс или на детски летен езиков лагер като LuckyKids за изучаване на чужд език. Не сте напълно сигурни в ползата от изучаването на друг език в ранна детска възраст. Освен това се притеснявате, че малчугана може да се стресира допълнително и вместо да се научи да говори чужд език да има проблеми с родния си.

Ние разбираме притесненията ви като родители. Затова помолихме преподавателите от LuckyKids да споделят някой от най-големите ползи от изучаването на чужд език от деца.
6 причини, поради които детето ви трябва да научи втори език

• Децата усвояват чуждия език по-бързо и лесно

Колкото по-малко е детето, толкова по-големи са шансовете му да се научи да говори чужд език. Научно доказано е, че до 7 – 8 годишна възраст децата могат да се научат лесно да говорят втори език граматически правилно и без никакъв акцент. С навлизането в пубертета тази способност постепенно се губи и за да научи друг език на детето са му необходими повече време и усилия.

• Владеенето на втори език увеличава способностите им на родния им език

Изучаването на граматическите структури на чуждия език помага на децата да подобрят граматиката на родния си език. Почти 90% от децата, които изучават втори език се научават да четат и пишат на родния си език много по-рано от връстниците си.

• Изучаването на втори език развива креативността и мисловната дейност

Проучванията сочат, че децата, които знаят чужд език са по-креативни, по-добри в решаването на сложни проблеми и не на последно място се справят много по-добре при решаването на стандартизирани училищни тестове.

• Чуждият език стимулира междукултурното разбирателство

На планетата ни живеят повече от 7 милиарда души и за разбирателството между тях комуникацията играе ключова роля. Ако детето знае втори език, това ще му помогне не само лесно да се разбере с връстниците си от другите страни, но и ще може да вникне в културата и нравите им и да разбере как другите хора виждат света. Познава ли културните различия, двуезичното дете развива емпатия и се отнася с разбиране към всяка една култура и етнос.

 

• Двуезичните деца имат по-големи шансове за развиване на кариера

Искаме или не, светът, в който живеем е глобален. Ако детето знае чужд език, след като порасне има много по-големи и добри шансове както да учи в чужди университети и получи добро образование, така и да си намери добра работа, която да му даде възможност да направи кариера. Знаейки добре чуждия език, то може да кандидатства за работа в която и да е точка на света и да се развива в посоката, в която иска. Пред него няма да има ограничения.

• Чуждият език дава свобода на детето

Ако детето знае друг език, това не само ще му помогне да се справи в училище по-добре от връстниците си, които не знаят друг език, но и ще му даде неограничена свобода. То ще може свободно да комуникира с останалия свят, да пътешества без ограничения и да се запознава с нови култури и народи.