Не толкова отдавна идеята да се насочи устройство към даден обект и съответно да се клонира беше единствено предмет на научната фантастика. Днес обаче навлизането на технологията за 3D сканирането превърна виртуалното цифрово дублиране на съществуващи обекти в пълна реалност. По този начин вече всеки може с лекота да възпроизведе дупликация на даден обект.

Ако все още ви звучи невъзможно може да ви уверим, че действителността всъщност е друга и тази технология е сред нас. За да не останете крайно объркани и да добиете ясна представа ние ще разнищим и засегнем всички етапи свързващи се към 3д устройството.

Какво представлява 3D сканирането?

Триизмерното сканиране е процес, улавящ физическите обекти като цифрови 3д изображения. За разлика от скенера, разполагащ се в офиса ви или камерата на смартфона, която улавя двуизмерни изображения, 3д скенера улавя информация за височината, ширината и дълбочината на дадения обект.

След това с помощта на компютър тези данни се обработват и съответно се трансформират в триизмерни модели, които разбира се може да редактирате, ако евентуално нещо не ви допада в финалната визия. Някои хора оприличават това действие на нереална магия.

Въпреки че изобретението е сред нас от десетилетия значителният му напредък бе забелязан едва сега. Но въпреки това 3д сканирането и печата се превърнаха в достъпна услуга за всеки, така че вече не е нужно да се заплащат невъзможни суми за тях.

Употреба и видове

Универсалното устройство притежава широко употребление. Като цяло скенерите могат да се използват главно за дублиране на множество неща, като например :

  • Сгради
  • Машинни части
  • Зъби и протези
  • Органи и много др.

 

Това разнообразие обикновено означава, че машината ще послужи в доста звена от индустрията и то действително е така. Днес е възможно да я срещнете в пълна сила при изкуството, медицината и науката, както в производствената сфера, така и в игрите и развлеченията.

Също така триизмерните скенери се предлагат в много разновидни ценови диапазони в зависимост от техните способности. Някои от тях са толкова икономични и лесни за употреба, че домашните любители веднага се възползват от техните качества и възможности с които ще могат да творят безгранично.

Други пък са толкова технологично усъвършенствани, че се използват само и единствено в по напредналите области. Това например може да бъде в медицината, където точността е от съществено значение. Имайки в предвид това устройството се разделя на три главни вида.

Безконтактен лазерен 3D скенер

Безконтактните скенери използват лазери или камери за сканирането на реални физически обекти. Чрез откриването на милиони точки върху тях, тези видове скенери създават данни според така наречената – X/Y/Z мрежа, като съотношения на разстоянията от точка до точка.
След това те се измерват и поддържат за изграждането на виртуално представяне в компютъра. Към тази категория спадат скенерите използвани по време на полет, триъгълните скенери, светлинните и холографските скенери.

Безконтактни пасивни 3D скенери

Този вид технология е сравнително по-лесна за употреба от предходната и на много по-ниска цена. Тя включва фотометрични, силуетни и стереоскопични системи за работа. Пасивните скенери по принцип използват камери, за да направят снимки от много различни ъгли на даденият обект. След това тези изображения се събират и представят цифрово.

Контактни 3D скенери

Контактните устройства използват специализирани сонди за получаването на точни координати относно желания предмет. Освен това те имат рамо за всяка ос – X, Y, Z. Обикновено сондите могат да бъдат светлинни или лазерни, но в този случай при скенерите са винаги механични.

Колко детайлни могат да бъдат?

3д скенерите изискват определено ниво на точност, но последователността му е относителна. Тя може да варира в зависимост от обектите и различните условия на заобикалящата ги околна среда по време на самия процес. Тъй като устройството разчита толкова силно на лазерна светлина, ярката и слънчева среда може да компрометира детайлите и точността, заснети по време на сканиране.

Какво бъдеще предстои за технологията?

Революционната машина се използва на много места за изключително различни приложения. Въпреки всичко обаче новостите в нея не приключват до тук. Наскоро вече е напълно възможно, ако притежавате 3д скенер да го импортирате към най-новата версия на програмата – Adobe Acrobat. Полезността на тази функция е колосална, тъй като тя може да се използва за разпространяването на презентации или дори предложения за патент.

С непрестанното производство на лазерните 3д скенери, позволяващи директното заснемане на така наречените ‘’’Point clouds’’ и съответно превръщането на тези данни в PDF, някои експерти смело твърдят, че секторите за проектиране, производство и инженеринг ще бъдат най-облагодетелствани от иновативният начин за съхраняване на информация.
По този начин едно от най-съществените въздействия на 3д сканирането може да се окаже негово подпомагане към 2д способностите на повечето бъдещи системи за управление на документи, както и при повечето индустрии, които абсолютно изискват управление на 3д данни. Но за да разберем до какво точно ще допринесе това устройство, трябва да се оставим на времето, което само ще покаже бъдещето на магическото 3д сканиране.