В училище започва да се изисква все повече и повече от децата, за което е нужно повече енергия и добър имунитет. Храненето невинаги може да се контролира, тъй като децата предпочитат тестени закуски и чипсове в училище. 

Ето и защо те се нуждаят от минерали и витамини за деца, които да са съобразени с техните нужди. В статията ще ви изброим главните от тях.
Витамини за децата от ранна възраст до пубертета

Източник на изображението: elements.envato.com

Защо са нужни витамини и минерали на децата?

Детският имунитет е още слаб и добре да може да се подкрепи, за да бъдат децата готови за училище. Те са по-податливи на инфекции, по-чувствителни и по-малко устойчиви на бактерии и вируси. Настинки, алергии, инфекциозна диария и повръщане са част от неразположенията и заболяванията, характерни за децата, особено тези в училищата и детските градини. Поради тази причина има хранителни добавки за подсилване на имунитета за деца. 

Интелектуалното натоварване в училище също е повишено и изисква специални грижи от страна на родителите. Когато децата се изтощават в училище, имунитетът им става все по-слаб, а организмът – по-податлив на заболявания. 

Храносмилателните проблеми също не са рядкост и са често срещана причина за отстъвия от училище.

Как точно помагат те?

За нормален растеж и развитие децата се нуждаят от витамини и минерали. Силният имунитет и укрепването на организма са основните задачи на витамините и минералите. Те са нужни и за правилното му функциониране, повече енергия и защита срещу болести. 

Ето и с какво помагат някои от тях:

 • Витамините от група В са важни, защото допринасят за намаляване на умората и изтощението, важни са за умствената дейност и правилното функциониране на нервната система.
 • Витамин С за деца се предлага под различни форми. Той е антиоксидант и може да помогне за защита на мозъка от оксидативен стрес и да подобри когнитивната функция. Помага за поддържане здравето на кожата, насърчава заздравяването на рани и укрепва имунната система. 
 • Витамин D за деца е необходим за усвояването на калций и развитието на здрави кости и зъби.
 • Мултивитамините за деца са отличен начин за допълване на храненето, подпомагане на растежа и развитието и профилактика срещу заболявания. Спомагат и за усвояването на хранителни вещества.
 • Желязото е най-отговорно за поддържането на нормалния метаболизъм за производството на енергия. Важно е и за правилното функциониране на имунната система. То поддържа нормалната когнитивна функция, играе роля за нормалното развитие на когнитивните способности при децата и намалява чувството на умора и изтощение. Също така желязото е важно за образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин. Освен това участва и в нормалния транспорт на кислород в тялото.
 • Рибеното масло е най-добре да се добива чрез консумация на риба. Въпреки това, в някои случаи, приемът на хранителна добавка може да бъде от полза, ако детето не яде достатъчно риба. То играе ключова роля в развитието на мозъка и функцията на нервната система. Рибеното масло подобрява концентрацията при децата, което може да бъде от полза за представянето в училище.  

Симптоми при недостиг на витамини и минерали при деца

Както споменахме и в началото, витамините и минералите са важни за имунитета и енергията на децата. За да може тялото им да се справи с положените усилия в училище и всички извънкласни дейности и игри, понякога е нужна допълнителна подкрепа. 

Поради неправилно и нередовно хранене децата често имате дефицит на минерали и витамини.

Ще забележите недостига по следните симптоми:

 • Силна умора;
 • Раздразнителност;
 • Нарушена концентрация;
 • Неспокоен сън;
 • Чеси разболявания и др. 

Уверете се, че децата получават необходимите хранителни вещества всеки ден чрез плодове и зеленчуци, а за още по-добро здраве, включете и хранителни добавки. Най-добре е да се консултирате с педиатър, който да препоръча подходящи такива.