Да кажем, че смяната на съединителя на автомобила е лесна работа няма да е вярно. Защото това е процес, който изисква подходящо оборудване и поне един ден работа.

И все пак, макар да не е много лесно, имате ли желание и време, можете да се пробвате и сами.

А ние в следващите редове ще се опитаме да ви улесним, като ви запознаем с основните стъпки при смяната на този автомобилен компонент.

Смяна на съединител – стъпка по стъпка

Покупка на нов съединител

Напълно логично, първото, което трябва да направите е да потърсите и закупите нов съединител. Подобни авточасти се предлагат във всички магазини, които предлагат автомобилни части и аксесоари и изборът ви никак не е малък.

Единственият проблем може да е в цената, тъй като тези елементи не са никак евтини, но можете лесно да го решите, ако разгледате предложенията на магазините за авточасти втора употреба. Там ще откриете голямо разнообразие от авто съединители втора ръка с отлично качество на много достъпни цени.

Пригответе инструментариум

Основните инструменти, от които ще имате нужда са комплект ключове, стабилна стойка за повдигане на колата, комплект отвертки, чисти кърпи и смазочна течност.

Готови ли сте с подготовката и покупката на авто съединители втора ръка сте готови да започнете да изпълнявате етапите по смяната.

Етап 1 – Паркирайте автомобила на удобно за работа място

За да ви е удобно да работите трябва да паркирате автомобила на равно място и да повдигнете предната му част на стойка или крик. Уверете се, че стойката или крика са достатъчно стабилни и ще издържат тежестта на МПС – то.

Етап 2 – Подгответе трансмисията за демонтаж

За да стигнете до съединителя първо трябва да демонтирате трансмисията. За да го направите, трябва да откачите кабела на съединителя, положителния кабел на батерията, да изключите всички електрически връзки, кабела на скоростомера и да изключите и извадите стартера.

Етап 3 – Отделете трансмисията от двигателя

Открийте болтовете, които свързват трансмисията с двигателя, отстранете ги и след това извадете трансмисията. След това свалете задвижващия мост и карданния вал. За да стигнете до съединителя трябва да свалите и притискащата плоча, след което внимателно да плъзнете диска на съединителя навън.

Етап 4 – Проверете маховика и почистете добре

Щом извадите стария съединител огледайте внимателно маховика. Ако е износен е силно препоръчително да смените и него. Ако все още не е за смяна просто го почистете, почистете добре и мястото за монтаж на новия авто съединител втора ръка.

Един съвет: При смяна на съединител експертите препоръчват да се сменя и маховика. Затова и нашият съвет е, без значение дали маховика е за смяна или не да смените и него.

Смяната на съединител не е страшна

Източник снимка:unsplash.com

Етап 5 –  Монтирайте новия съединител

Първо поставете диска на съединителя и притискателния диск и позиционирайте с инструмента за подравняване. Завийте болтовете на притискателния диск (плоча), като затягате всеки болт с четвърт оборот, за да избегнете изкривяване на притискащата пластина. Уверете се, че сте затегнали болтовете правилно.

Етап 6 – Инсталирайте отново трансмисията

След като монтирате новия авто съединител втора ръка трябва да поставите трансмисията на мястото ѝ. Преди това обаче е необходимо да я подравните с шлицовия отвор на диска на съединителя. 

Можете да го направите като внимателно преместите трансмисията напред, докато входящия вал се плъзне в шлицовия отвор на диска на съединителя. След като трансмисията е на мястото си, завийте болтовете по местата им.

Етап 6 – Свалете колата от крика

Свалете внимателно автомобила от крика или стойката, свържете отново акумулатора и долейте прясна течност на съединителя. Свържете отново електрическите кабели и щепсели, вакуумните линии и скоростомера.

Направете малка обиколка из квартала, за да се уверите, че сте се справили със смяната на авто съединителя втора ръка  като истински механик. Добре за тестовете да изберете някои от по-тихите улички в квартала ви или някой празен паркинг.