Ако правите ремонт у дома, вероятно в даден момент ще стигнете и до избирането на нов смесител, с който да замените стария, корозирал и капещ и износен.Изборът на смесител за мивка може да бъде задача, която изглежда проста, но има много фактори, които следва да се вземат предвид, за да направите правилния избор. 

Тук представяме кратък наръчник, който може да ви помогне при избора на смесител за мивка:

1. Измерете и определете типа на мивката

Започнете с измерване на разстоянието между отворите за студена и гореща вода на мивката. Този параметър определя размера на смесителя, който ви е необходим.

Определете типа на мивката – стояща, вградена или върху плота. Различните мивки изискват различни видове смесители.

Кратък наръчник при избора на смесител за мивка

Източник на изображение: pexels.com

Стояща – Този тип мивка е независим и не се монтира на плот. Тя обикновено е поддържана от стълб или поставка, която предоставя стил и поддръжка. Стоящите мивки са изящни и със свободен достъп под нея, което ги прави подходящи за бани с по-малко пространство.

Вградена – Тези мивки се монтират под повърхността на плота и не са видими отгоре. Този стил предоставя гладък и модерен външен вид и улеснява почистването, тъй като няма стени или ръбове, по които да се задържа мръсотия.

Мивка върху плота – Този тип мивки се монтират отгоре на плота и са видими отгоре. Те са обичайно лесни за инсталиране и предлагат разнообразие от стилове и форми. Мивките върху плота, са популярни и практични.

2. Разгледайте различните стилове

Разгледайте различните стилове на смесители за мивка и изберете този, който съответства на дизайна на вашата баня. Различните стилове включват съвременен, класически, ретро, минималистичен арт деко и др.

3. Изберете вид смесител

Изберете между различните видове смесители, като например едноръкохватков, двуръкохватков, със сензор, стенен, висок стоящ или с водоспестяващи функции. Изборът зависи от вашия стил и предпочитания.

Едноръкохватков смесител -Това е най-популярният вид смесител за мивка. Той има една ръкохватка, която контролира както топлата, така и студената вода. Чрез движение на ръкохватката нагоре и надолу или наляво и надясно, се регулира температурата и потока на водата. Този вид смесител е удобен за употреба и предлага гъвкавост при настройката на температурата и потока на водата.

Двуръкохватков смесител – Този вид смесител за мивка има две отделни ръкохватки – една за студената вода и една за топлата вода. Чрез комбиниране на двата потока се регулира температурата на водата. Двуръкохватковите смесители са по-традиционен избор и могат да придадат класически или ретро визия на банята или кухнята.

Сензорен смесител – Този вид смесител за мивка се активира автоматично чрез сензор, който реагира на движението на ръцете. Когато ръцете се поставят под смесителя, той автоматично стартира потока на вода. Този вид смесител е особено удобен и хигиеничен, тъй като не е необходимо да се докосват ръкохватките, което намалява риска от разпространение на бактерии.

Висящ смесител – Този вид смесител за мивка е монтиран на стената, а не на мивката. Това създава по-модерен и минималистичен външен вид и освобождава повърхността на мивката от ръкохватките. Висящите смесители са идеални за съвременни бани или кухни, където се цени чистият и елегантен дизайн.

4. Материал и завършек

Изберете смесител, който е изработен от качествен материал като неръждаема стомана, месинг или хромиран метал. Завършекът може да бъде гланцов или матов.

5. Функционалност и допълнителни функции

Разгледайте смесителите, които предлагат допълнителни функционалности, като вградени филтри за почистване на водата, термостатичен контрол за стабилна температура или аератори за икономия на вода. Изберете функционалности, които отговарят на вашите нужди.

6. Бюджет и марка

Определете бюджета си и се стремете да намерите смесител, който отговаря на него. Предпочитайте утвърдени марки с добра репутация, които предлагат гаранция за своите продукти. Това ви дава допълнително увереност в качеството на смесителя.

7. Инсталиране и поддръжка

Установете как ще се инсталира новият смесител и дали се изисква професионална помощ за монтажа. Също така, убедете се, че смесителят, е лесен за поддръжка и че са налични резервните им части при нужда.

Следвайки този кратък наръчник, ще можете да направите информиран и правилен избор на смесител за мивка, който отговаря на вашите нужди и предпочитания, както и на стила на вашата баня.