Поддръжката на селскостопанските гуми обикновено има две форми – коригираща и превантивна. Сигурно е, че когато предвидите възможни проблеми, разходите за поправка са много по-малко. Някои  от  превантивните мерки са прости и изискват само няколко минути внимание.

Освен че е важно да изберете правилните гуми за трактор, за да можете да ги използвате възможно най-дълго, е важна и правилната грижа за тях. В тази статия ще обърнем внимание на 3 незаменими съвета за това.
Как да се грижите се гумите си за трактор?

Източник на изображението: elements.envato.com

Правилно налягане на гумите

От съществено значение е налягането на трактор гумите да е  според препоръките на производителя. Това е важно, за да може тракторът да оказва по-малко натиск върху почвата и тя да остане рехава.

Ако налягането е по-ниско от посоченото, гумата ще се деформира извън отпечатъка си. Протекторите ще се износват бързо и неравномерно, а част от сцеплението им ще се изгуби. Освен това може да се стигне до момент, в който гумата се движи по джантата.  Резултатът е, че тя става по-разтегната, повишава температурата си и уврежда съставните си елементи.

От друга страна, ако налягането е твърде високо, има и проблем с отпечатъка. В този случай обаче гумата ще стане овална, подчертавайки центъра на протектора. Тъй като ще има по-малко контакт със земята, съпротивлението ще бъде намалено. Това означава, че гумата ще се износва по-бързо и по-неравномерно от централната си линия.

Правилното налягане на гумите ще гарантира по-добра работа на трактора, ще удължи живота им и ще осигури адекватно сцепление и по-добро разпределение на товара.

Равномерно износване

Размяната на местата на гумите е добър начин за равномерното им износване, особено ако забележите, че е то леко неравномерно. Например, ако гумите отдясно са по-износени от тези отляво. Важно е обаче да разберете причината за това износване. 

Редовно проверявайте дали колелата са правилно регулирани, защото по време на работа тракторът преминава през коловози и препятствия. Всичко това нарушава центровката.

Регулирането означава, че колелата трябва да са успоредни на вашия трактор. Те не трябва да сочат леко навътре или навън. Важно е да се регулират, за да се намали износването на гумите.

Погрижете се за правилното съхранение

За да можете да ги използвате дълго време, тракторните гуми трябва да се съхраняват правилно. Избягвайте да ги оставяте на трактора, когато няма да го използвате с месеци. 

Най-добре е да следвате основни напътствия за съхранение:

  • Гумите не трябва да имат контакт с вода, грес или масла;
  • Не оставяйте гумите си в близост до двигатели. Те отделят вещества, които са вредни за материала на гумата.

Независимо от опита ви с тракторите, поддръжката на гумите е важна за дългосрочната им работа. Най-добре е винаги да следвате препоръките в ръководството на вашия трактор и да се допитвате до специалисти по гумите. Така ще имате информация за големината и налягането на гумите, които са подходящи за него.