Много пациенти, при които е доказан калциев дефицит, развиват само леки симптоми, но в някои случаи такива липсват. Когато има налична хипокалциемията, важно е да отбележим, че тя засяга нивата на калций в кръвта, а не в костите.

Но до какво могат да доведат ниските нива на калций и какви са симптомите, които ще усетите? Предстои да разберете в следващите редове.

6 симптома на калциев дефицит

Източник на изображението: elements.envato.com

До какво води калциевият дефицит?

Калцият е минерал, който е от съществено значение за здравето на костите, мускулите, функцията на нервната система, съсирването на кръвта, сърдечната функция и др. Хроничният му дефицит се счита за често срещан рисков фактор за остеопороза – заболяване на костите, характеризиращо се с намаляване на костната плътност и сила.

Ниските нива на минерала могат също да причинят остеопения, която прави костите по-меки и податливи на счупвания и деформации. Възможно е състоянието да доведе до остеопороза, но това не се случва винаги.

Рисковите фактори са следните:

  • Жени след менопауза;
  • Над 50-годишна възраст;
  • Непълноценно хранене и др. 

В такива случаи се налага да се промени храненето като към него се добавят бобови растения, млечни продукти, ядки и зеленолистни зеленчуци. В по-тежки случаи се налага прием на хранителни добавки със съдържание на калций и витамин D, който подобрява усвояването на минерала. Дозировката им трябва да бъде препоръчана от специалист. 

Кои са основните симптоми на хипокалциемията?

Както споменахме в началото на статията, не всички пациенти развиват симптоми на калциев дефицит. Обикновено за него се разбира след рутинни изследвания. Ние обаче ще обърнем специално внимание на признаците на хипокалциемия, за да можете да обърнете навременно внимание.

Част от тях са следните:

  • Крампи и мускулни спазми – калцият е важен за мускулната контракция, така че ако имате недостиг, може да забележите болки, мускулни крампи и спазми.
  • Сърцебиене – когато на тялото му липсва калций, това може да забави сигналите, които контролират сърдечния ритъм и да го влошат или да предизвикат сърцебиене. Въпреки това, много други заболявания могат да причинят сърцебиене, включително ниски нива на магнезий и калий. Важно е да уведомите лекаря си, ако получите такъв тип симптоми.
  • Изтръпвания – при тежък случай на хипокалциемия може да се увреди нервната функция. Усещат се изтръпвания на пръстите на ръцете и краката, целите крака, устните или езика.
  • Слаби или чупливи нокти – калцият е необходим за поддържане на здрави нокти. Ако забележите, че вашите са чупливи и меки, това може да означава, че не получавате достатъчно калций. Сухата кожа и изтощена и слаба коса също са свързани с неговия дефицит
  • Лесни счупвания на кости – вашите кости не просто растат и се развиват през детството – те продължават да го правят през зрелостта. Хипокалциемията може да засегне целостта на костите, което прави по-голяма вероятността да страдате от костни фрактури.
  • Умора – много ниските нива на калций могат да причинят силна умора много по-често, отколкото се смята. Освен това е възможно да се развие и безсъние. Според проучване от 2002 г.,  всички мускулни влакна използват йонизиран калций като тяхна основна регулаторна и сигнална молекула.

Как да си набавите калций?

Вече говорихме колко е важно храненето с храни, богати на калций. Често обаче те не са достатъчни и се налага допълнителен прием на калций и витамин D. От ключово значение е с добавките да не се прекалява, тъй като могат да доведат до здравословни проблеми, някои от които със сърцето и  бъбреците

В аптечната мрежа се предлагат различни видове калций – карбонат, оротат, цитрат, фосфат, глюконат, лактат и др. За повишаването на нивата му най-подходящи са обаче калциевият цитрат, калциевият оротат и калциевият лактат. Доверете се на специалист, който да ви назначи подходящи вид и доза, съобразени с вашия дефицит.