Здравето е равносилно на красота. Това важи също и за състоянието на нашите зъби.
Когато зъбите ни са в добро здраве, това неизменно се отразява и на нашата визия. Хубавата усмивка несъмнено ни дарява със увереност и по-добро самочувствие, така че инвестицията в хубави и добре подредени зъби определено си заслужава.
За разлика от миналото когато ортодонтските услуги не са били лесно достъпни, сега не е така. Възможно е всеки да се сдобие с красива усмивка с помощта на ортодонт специалист.

Защо да изберем ортодонтията?

Ортодонтията е дял от стоматологията, който включва диагностиката, лечението и превенцията на зъбни и лицеви несъответствия
Първо, важно е да споменем, че има основни разлики между стоматолог и ортодонт. Ортодонтите помагат на хора, които имат нужда от придвижване на зъбите в правилна позиция.
Всеки ортодонт завършва образование за диплома за зъболекар, след което се обучава още 3 години.След което той може да лекува пациенти с оплакване от неправилно разположение на зъбите и да им назначава съответното лечение.

Ортодонтските терапии се фокусират главно върху подредбата на неправилно разположени зъби в зъбните редици. Те включват поставянето на шини/апарати или брекети, които оказват леко напрежение върху постоянните зъби и по този начин ги карат да се придвижват до правилната им позиция.
Главната цел на ортодонтията е лечението на зъбно-челюстни аномалии, които се получават вследствие на неправилен растеж на челюстите.

При ортодонтското лечение се прилага индивидуален подход към състоянието на зъбите на всеки пациент. Процесът на лечение е продължителен (средно трае 1-2 години и дори повече в зависимост от желания резултат, както и от резултатите при пациента).

Възможна причина за удължаване на срока на лечение може да бъде несъблюдение на инструкциите на ортодонта по поддръжка на зъбната хигиена или пропускане на прегледи при него. Това съответно води до неправилен растеж на челюстите.

За съжаление дългата продължителност на лечението е една от основните причини доста хора да се отказват от този вид лечение.Също така мнозина се отказват и от естетични съображения.
Но благодарение на нововъведенията в ортодонтията, които допринасят за появата на незабележими брекети, този проблем може да се избегне. Невидимите брекети са подходящи за хора, които не искат околните да виждат, че носят брекети.
Добрата новина е, че брекетите не са предназначени само за деца и юноши. Всеки човек над 18 годишна възраст, който има неправилна подредба на зъбите може да се възползва от ортодонтските услуги.
Дори този вид дентално лечение се препоръчва от лекарите стоматолози, тъй като ортодонтията ни носи редица ползи- не само естетически, но и здравословни.Тя може да подобри не само самочувствието ни когато се усмихваме, но и качеството ни на живот и да ни дари със здраве.
Причини защо да изберем ортодонтските терапии:
Подходящи за хора на различна възраст

Ортодонтските услуги са подходящи както за деца, така и възрастни. Използването на свалящи се шини/апарати при деца помага за отстраняването на зъбни несъответствия, тъй като на този етап растежът на зъбите все още не е приключил.
При хората над 18г. нещата стоят по друг начин. При тях се прилага лечение с неснемаеми ортодонтски апарати (или казано накратко-брекети). С поставянето на фиксирани брекети се постига нормална подредба на зъбните редове.

Брекетите биват различни видове. Те главно се делят на метални и естетични и се предлагат в различни цветове и модели.
Но главното, което ги обединява е положителният резултат, който дават при различните видове зъбни изкривявания.
Естетичните брекети се делят на сапфирени, керамични, самолигиращи се брекети. Изработени са от композитен материал и са почти незабележими,тъй като се сливат с цвета на зъбите. Това е тяхното главно предимство, което ги прави предпочитани от хора, които не искат брекетите им да се открояват.
Разбира се, ранното диагностициране на зъбни изкривявания е един много добър начин за успешно лечение на подобни проблеми.Но ортодонските лечебни терапии се прилагат успешно дори при възрастни хора и водят до желаните резултати.Просто при тях процесът на лечение изисква повече време.

С грижа за здравето

Ортодонтските методи на лечение са всъщност едни от най-щадящите здравето и най-ефективните. Лечението на зъбни отклонения с шини и брекети е наистина продължителен процес, но определено дава желаемия резултат.

По-добро здраве за устната кухина

Ортодонтските услуги носят редица ползи не само за функцията на зъбите, но и за здравето на устната кухина.

По-добра функционалност на захапката

Подпомагат изпълнението на други дентални терапии. Ортодонтските лечебни методи всъщност могат да улеснят осъществяването на други видове лечение на зъбни проблеми. Това са например поставяне на мостове, фасети, импланти и други.

По-ефективно почистване

Когато зъбите имат по-добра подредба, вие съответно можете да ги почиствате по-лесно и да се предпазите от развитие на зъбни проблеми, произхождащи от недоброто почистване.
Подобрява разпределението на силите по време на дъвчене. Това съответно спомага да се намали шанса за вредно изтриване на зъбите с годините.
По-добро цялостно здраве за зъбите и венците
В дългосрочен план ортодонтията подобрява здравето на зъбите и венците. По този начин се премахва възможността от счупване на горни фронтални зъби, които са издадени напред.

Кой е д-р Бадов и как може да ви помогне?

Ако искате да постигнете забележителни резултати и да имате усмивката, която желаете, най-добре е да се обърнете към специалист ортодонт. Професионалните и достъпни услуги на Д-р Бадов могат да ви помогнат при предотвратяване или лечение на различни зъбни и лицеви несъответствия.
Д-р Бадов притежава богат опит като ортодонт и има няколко специализации. Той е завършил дентална Медицина във Факултета по Дентална Медицина към Медицински университет, гр. София. Д-р Бадов защитава дисертация в Факултета по Дентална Медицина Хадаса в Йерусалим.