Основната роля на кожата е да служи като щит на тялото ни от външните фактори, включително и слънцето. Без адекватна защита обаче тя може да пострада. Възможна е появата на изгаряния, алергии, дерматити, а дори и рак на кожата. 

Правилната грижа за кожата е от ключово значение, за да запазите нейното здраве. Първата стъпка към това е подходящата слънцезащита. Трябва да сте наясно със съставките на продуктите, както и с типа на кожата си, за да изберете подходящата козметика. Но кои са останалите фактори, по които да се ориентирате? 

В следващите редове ще ви споделим ключови съвети, които да следвате при избора на слънцезащитен крем. Не забравяйте, че колкото е важно да изберете качествен продукт от онлайн аптека или на място, също толкова важно е и да го употребявате правилно. 

6 безценни съвета за избора на слънцезащитен продукт това лято

Източник на изображението: pexels.com

Доверете се на минерален слънцезащитен крем 

В минералните слънцезащитни продукти се съдържат активни съставки като титаниев и цинков оксид. Те образуват защитна бариера върху повърхността на кожата, която отразява ултравиолетовата светлина, вместо да я абсорбира.

Благодарение на тази бариера, този тип слънцезащита е най-ефективна. Обикновено не е прозрачна и трябва да се нанесе наново, ако не е видима. Това най-често е необходимо след плуване, изпотяване или на всеки два часа. 

Можете да изберете и тонирана слънцезащита за лице, която ще се грижи за здравето на кожата ви, докато скрива несъвършенствата ви. 

Четете етикетите

Винаги четете състава на слънцезащитния си продукт, особено ако избирате такъв за детето си. Поинтересувайте се дали съставките в него могат да навредят както на кожата ви, така и на околната среда. 

Съставките, които трябва да избягвате са следните: 

 • Октиноксат
 • Октисалат
 • Оксибензон 
 • Октокрилен
 • Авобензон
 • Хомосалат

Изберете слънцезащитен продукт с висок фактор

Слънцезащитният фактор (SPF) подобрява естествените защитни механизми на кожата срещу слънцето. Например, SPF 15 осигурява приблизително 15 пъти по-високо ниво на защита в сравнение с кожата ви без слънцезащита. SPF 50 осигурява 50 пъти по-висока защита от незащитената кожа.

Тъй като UV лъчите не само причиняват слънчево изгаряне, но и рак на кожата, винаги избирайте продукти с висок фактор и го нанасяйте редовно. Продължителността на слънцезащитата обикновено е около два часа. Ако се потите обилно, прекарвате повече време във водата или имате кожни раздразнения, ще трябва да я нанасяте по-често. 

Търсете широкоспектърни слънцезащитни продукти 

Широкоспектърните слънцезащитни продукти са предназначени да предпазват кожата ви както от UVA , така и от UVB лъчи. Между двата вида ултравиолетови лъчи има разлика. UVB са по-интензивни и могат да доведат до слънчеви изгаряния и рак на кожата. От друга страна, UVA са отговорни предимно за преждевременното стареене, но те също могат да играят роля и при някои видове рак на кожата.

Преди да се изложите на слънце, проверете дали продуктът ви отговаря на изискванията на FDA. Само когато е одобрен от FDA ще бъде ясно обозначен като широкоспектърен. 

Внимавайте при използването на спрейове

Въпреки удобството си, много дерматолози съветват да не използвате слънцезащитни спрейове. Вдишването им може потенциално да раздразни или да увреди белите ви дробове. В случай че предпочитате такъв вариант, избягвайте да го пръскате в близост до лицето си. 

Трябва да отбележим, че и нанасянето му понякога може да бъде предизвикателство. Рядко може да се нанесе равномерно, а значително количество е възможно да се изгуби в бриза. 

Ако използвате слънцезащитен спрей, правете го винаги на открито и проветриво място. Използвайте ръцете си, за да го разнесете равномерно и да получите добро покритие. 

6 безценни съвета за избора на слънцезащитен продукт това лято

Източник на изображението: pexels.com

Нанасяйте правилно слънцезащитните си продукти

Проведено е проучване, в което участниците обикновено използвали само 20-50% от необходимото количество слънцезащита. Също така не покривали добре лицето и тялото. Използвали го точно преди излизане и забравяли за повторното му нанасяне през 2 часа. 

Кога да използвате слънцезащитен крем:

 • Нанесете слънцезащитния крем около 30 минути преди излагане на слънце, за да бъдете добре защитени. Това време е необходимо на крема, за да се абсорбира от кожата и да не се отмие от потта.  
 • Винаги нанасяйте слънцезащита след плуване и интензивно физическо натоварване. Така ще получите продължителна защита. 
 • В случай че работите под открито слънце, използвайте продукт за слънцезащита през 2 часа и през целия ден. Не пропускайте да си сложите и шапка. 

Как да нанасяте слънцезащитен крем:

 • Уверете се, че сте нанесли достатъчно количество от крема върху тялото си. Ще ви е нужна една шепа, за да го покриете и да получите ефективна защита. 
 • Не пропускайте да нанесете от него и по лицето, ушите, както и по коленете и глезените. Това са най-често пропусканите зони. 
 • Кремът трябва да е плътно и старателно разнесен по кожата ви, за да получите добро покритие срещу слънчевите лъчи. 
 • Внимавайте при нанасянето на слънцезащита по лицето. Движенията трябва да са нежни и продуктът не трябва да попада в очите.